MUDRI OBAMA

'S našom zemljom je sve u redu, ali ne i s političarima'

13.08.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da političke borbe republikanaca i demokrata u Washingtonu štete gospodarstu te je pozvao zastupnike na kompromis kako bi se osnažio proces otvaranja novih radnih mjesta

Oporavljajući se još uvijek od rasprave oko duga i deficita koja je potaknula smanjenje kreditnog rejtinga SAD-a, Obama idućega tjedna kreće na trodnevnu turneju u vrijeme dok se polagano zagrijava kampanja za predsjedničke izbore 2012. Ljutnja građana na Kongres bit će jedna od njegovih ključnih tema koju je pokrenuo ovoga tjedna u Michiganu te u radijskom obraćanju i tekstu objavljenom na Internetu u subotu.

'Odgovor Washingtona u posljednje vrijeme bili su borba i metež koji su samo narušili povjerenje javnosti i naše napore za jačanje gospodarstva', rekao je Obama u svom tjednom obraćanju. 'S našom zemljom je sve u redu, ali je nešto krivo s našim političarima i to moramo popraviti', dodao je.

Ponavljajući pozive koje je posljednjih tjedana uputio nekoliko puta, Obama je opet zatražio od Kongresa da smanji poreze, nezaposlene građevinske radnike zaposli na infrastrukturnim projektima, konačno izglasa blokirane trgovinske sporazume i smanji jamstva potrebna za pokretanje novih poslova.

'Ne možemo više dopustiti da nam na putu stoji međusobno prepucavanje, ideja da su idući izbori važniji od toga da popravimo stvari. Stoga imate pravo biti frustrirani, ja jesam', istaknuo je Obama. Republikanski senator Pat Tomeey izjavio je u tjednom stranačkom obraćanju da gospodarstvu šteti vladina regulacija, posebno Obamine administracije.

'Svakoga dana, mali poduzetnici, oni koji otvaraju nova radna mjesta bombardirani su novim zakonima i višim troškovima što ih obeshrabruje da šire poslovanje i zapošljavaju nove radnike', naglasio je Toomey.

'Broj zakona samo se povećao otkako je na vlast došao predsjednik Obama. Federalni registar, koji sadrži sve savezne zakone, sada se sastoji od 49.000 stranica i pokriva sve, od boje do prašine, cementa, do automobila, lijeka i stoke', dodao je republikanski senator.