bih

S banjolučkog groblja ekshumirani posmrtni ostaci Davida Dragičevića

12.03.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića, mladića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradao u Banjoj Luci prije godinu dana, ekshumirani su u utorak s groblja u tom gradu kako bi na zahtjev obitelji bili prebačeni u Austriju, gdje će biti ponovo pokopani

Ekshumacija je obavljena u nazočnosti nekoliko desetaka pripadnika prosvjedne skupine 'Pravda za Davida' među kojima je bila i mladićeva majka Suzana Radanović.

'Stidiš li se 'državo'', 'Iz geta odlazi, u srcu ostaje', bile su poruke na transparentima koje su nosili okupljeni uz Davidov portret.

'Pravda za Davida', odjekivalo je uz banjolučko groblje dok su okupljeni ponavljali slogan koji je postao svojevrsnim simbolom otpora režimu Milorada Dodika, kojega majka i otac Davida Dragičevića optužuju da nastoji prikriti istinu o sudbini njihova sina, za kojega čvrsto vjeruju da je ubijen, a da policija i vlast pokušavaju zaštiti počinitelje.

'Danas odlazi i Davidovo tijelo, ali on ostaje s nama+, kazao je aktivist Ognjen Perduv, jedan od stalnih sudionika prosvjednih okupljanja koja su trajala cijelu proteklu godinu u nastojanju da vlasti u Republici Srpskoj prisile na dovršetak istrage i utvrđivanje svih činjenica o tome kako je tada 21-godišnji mladić izgubio život.

Posmrtni ostaci Davida Dragičevića, kako je najavila majka Suzana, trebali bi biti ponovo pokopani u petak na gradskom groblju u austrijskom Bečkom Novom Mjestu.

'Vodim ga tamo gdje smo mi, gdje mu je obitelj, da prvi on nađe svoj mir, a onda i mi da možemo grob da mu obiđemo', kazala je Suzana Radanović prije ekshumacije dodajući kako se nema namjeru vraćati u Banju Luku.

Davidov otac Davor nije bio na ekshumaciji, a on je nestao nakon što je policija silom rastjerala prosvjedni skup u Banjoj Luci 30. prosinca prošle godine. Davor Dragičević je u istupima na društvenim mrežama nakon bijega iz Banje Luke kazao kako je bio prisiljen skloniti se da ga ne bi ubili kao i njegovog sina, ali je najavio kako neće odustati od borbe za otkrivanje istine o Davidovoj smrti.