GUŠENJE POBUNE

Ruskoj glazbenici zbog antiratnih poruka u dućanu prijeti osam godina zatvora

16.11.2023 u 07:13

Bionic
Reading

Ruska glazbenica koja je ceduljice s cijenama u jednom supermarketu zamijenila s antiratnim porukama u četvrtak bi trebala saznati svoju presudu, a državni odvjetnik traži zatvorsku kaznu od osam godina

Slučaj 33-godišnje Aleksandre Skochilenko dio je strategije 'gušenja' svakog glasa ili izraza pobune protiv onoga što Rusija naziva ''specijalnom vojnom operacijom'' koja je, između ostalog, rezultirala s 20 tisuća pritvorenih osoba i 800 kaznenih postupaka, ističu kritičari režima.

Nakon što je u veljači prošle godine poslala vojnike na Ukrajinu, Rusija je postrožila zakone ne bi li ušutkala kritičare koje smatra odgovornima za unošenje razdora i podjela u društvu, dok se zemlja, prema riječima predsjednika Vladimira Putina, nalazi usred ''egzistencijalne borbe protiv Zapada''.

Skochilenko, glazbenica i umjetnica, priznala je da je 31.ožujka prošle godine u supermarketu u Sankt Peterburgu ubacila u ceduljice s cijenama male komade papira na kojima su bile ispisane poruke protiv ruskih vlasti i rata u Ukrajini. Međutim, optužnica ju tereti da je namjerno širila lažne informacije o ruskoj vojsci, što Skochilenko, koja je već provela godinu i pol u zatvoru, odlučno negira.

Državni odvjetnik od suda je zatražio da joj izreče osmogodišnju zatvorsku kaznu i trogodišnju zabranu pristupa internetu zbog ''ozbiljnog zločina počinjenog iz mržnje prema Rusiji''.

S druge strane, odvjetnici optužene kazali su da je djelovala u skladu sa svojom savješću te da nije počinila nikakav zločin, a boravak u zatvoru n bi preživjela zbog već postojećih zdravstvenih problema.

Skochilenko će u četvrtak na sudu u Sankt Peterburgu iznijeti završne riječi, dok će sud do kraja dana donijeti presudu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Amnesty International nazvao je rusku glazbenicu "zatvorenicom savjesti", odnosno osobom koja je zatvorena isključivo zbog nečega u što vjeruje.

Jedna od njezinih odvjetnica Yana Nepovinnova, prije tri je dana rekla sudu da bi njezina klijentica trebala biti oslobođena.

''Nikad ne smijete kazniti ljude samo zato što drugačije razmišljaju ili osjećaju. Nikad ne smijete kazniti ljude zbog objektivne kritike upućene prema vlastima i odlukama koje provodi", kazala je.