PET SEKTORA BOJIŠNICE

Rusko ministarstvo obrane: 'Odbili smo ukrajinsku ofenzivu u Donjecku'

05.06.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Ruske oružane snage odbile su ukrajinsku ofenzivu u smjeru južnog Donjecka, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane

Ukrajina je krenula u ofenzivu sa šest mehaniziranih i dvije tenkovske bojne, objavio je rusko ministarstvo na Telegramu. 'Ujutro 4. lipnja neprijatelj je pokrenuo veliku ofenzivu u pet sektora bojišnice u smjeru južnog Donjecka', stoji u objavi.

'Cilj je neprijatelja bio proboj naših obrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranijivijem dijelu bojišnice', navodi se. 'Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha', dodaje se. Reuters nije mogao odmah provjeriti ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah komentirala.

Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogotka. Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, izvijestilo je rusko ministarstvo.

Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se prema objavi na Telegramu načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov, zapovjednik ruske vojne operacije u Ukrajini. 'Gerasimov je bio na jednom od istaknutih zapovjednih mjesta', navelo je ministarstvo.

Trenutno nije jasno predstavlja li navodni napad dugoočekivanu ofenzivu kojom Ukrajina želi vratiti teritorij pod ruskom kontrolom. Kijev je u nedjelju pozvao na 'tišinu' pred ofenzivu, podsjeća Reuters. Ukrajina je proteklih tjedana nastojala oslabiti ruske pozicije, a krajem svibnja visoki dužnosnik izjavio je da su već počele preliminarne operacije, poput uništavanja lanaca opskrbe i uništavanja skladišta.