KOME OBOJCI...

Ruski vojnici konačno će dobiti čarape

14.01.2013 u 17:50

Bionic
Reading

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je u ponedjeljak da se ruskim vojnicima do kraja godine osiguraju čarape koje će zamijeniti tradicionalne obojke, platnene krpe kojima vojnici omotavaju stopala

'Do kraja 2013. godine trebamo zaboraviti na riječ 'obojci'. Trebamo osigurati dodatna sredstva za kupovinu čarapa. Već smo u 2013. godini, a mi pričamo o 'partjankama'. Trebamo se osloboditi tog vojnog anakronizma', rekao je Šojgu na savjetovanju Ministarstva obrane i dodao da 'začuđuje takav odnos prema vojnicima'.

Pokušaji da se ruski vojnici oslobode obojaka i prijeđu na čarape postojali su i ranije, ali nisu realizirani. Vojni analitičar Aleksandar Goljc izjavio je radiju Kommersant da je i prethodni ministar Anatolij Serdjukov bio protiv obojaka i ispostavilo da taj problem nije lako rješiv.

Po njegovim riječima, osim obojaka, treba odbaciti i grube vojničke čizme od tvrde izdržljive kože. Ukoliko se budu nosile čarape, treba ih prati svaki dan. 'Ruska vojarna za to nije opremljena', dodao je Goljc.

Goljc je ocijenio da ti 'primitivni obojci' pokazuju stanje u kojem se nalazi ruska vojska. Predsjednik vijeća državne Dume za obranu Franc Klincevič izjavio je da naručivanje čarapa za oko milijun ruskih vojnika neće predstavljati trošak i da je ideja ministra dobra.

'Da kažemo pošteno, kada nosiš suvremenu obuću, imaš rezervne čarape, mogućnost oprati ih i osušiti, to je mnogo jednostavnije za vojnike. I oblačiti ih i hodati i marširati. Dugi marševi imali su za posljedicu žuljeve i rane na nogama zbog obojaka', kazao je Klincevič radiju.

Obojci su komad tkanine, obično veličine od oko 35 sa 90 centimetara. Da se tkanina ne bi odmotavala pri hodanju ili trčanju ili pravila žuljeve, mora se čvrsto zamotati, na poseban način.

Postoje ljetni i zimski obojci, ljetni se prave od platna ili pamuka, a zimski od mješavine vune.  Sporovi oko toga što je bolje za ruske vojnike, obojci, kojih se ukrajinska vojska odrekla 2006. godine, ili čarape ne prestaju.

Pristalice obojaka tvrde da se mogu napraviti od bilo kojeg komada tkanine, da su izdržljivije od čarapa i da omogućavaju nošenje obuće većih brojeva. S druge strane, pristalice čarapa tvrde da je obojke komplicirano oblačiti, zbog njih nastaju žuljevi, pa čak i ozbiljne rane.