interesi rusije

Ruski veleposlanik u Ljubljani vjeruje u kompromis oko Mercatora

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2020 15:48
  • Objavljeno 27.07.2020 u 15:48
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Ruski veleposlanik u Sloveniji Timur Ejvazov nada se da će do kraja godine biti otklonjene zapreke za prijenos Mercatora na Fortenova grupu, izazvane odlukom slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, napominjući da bi to bilo i u ruskom interesu

"Pažljivo pratimo događaje u Mercatoru i Agrokoru", kazao je Ejvazov u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer", dodavši da se nastavljaju razgovori kako bi se našao kompromis, pri čemu ruska strana očekuje da će se obostrano rješenje naći do kraja ove godine.

O tome je, kako je naveo, već razgovarao s nadležnima u slovenskim ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova.

Po njegovim riječima, ruske banke koje su investirale u Agrokor shvaćaju važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo i važnost Mercatora kao velikog kupca za slovenske dobavljače, ali ne i poteze slovenske regulatorne agencije za tržišno natjecanje koja je privremeno zaplijenila 70 posto Agrokorovih dionica u Mercatoru, zbog navodnog prekršaja prilikom preuzimanje manje punionice vode Costella u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, te tako praktično blokirala prijenos Mercatora na novu grupu.

"Pokazali smo veliku dozu strpljenja, no treba razumjeti i to da je Sberbank državna banka. To znači da je njen većinski udio u vlasništvu ruske vlade. To je banka u kojoj je novac ruske države i zato svim naporima moramo tražiti rješenja kako sačuvati naše interese", kazao je ruski veleposlanik.

Slovenski viši sud je prije mjesec dana smanjio kaznu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje izrečenu Agrokoru koja je uzrokovala odgodu prijenosa na Mercatora na Fortenova grupu, i to s 53,5 na samo jedan milijun eura, što je navodno trebao biti kompromis za deblokadu procesa prijenosa dionica na Fortenovu.

No, kako navode slovenski mediji, Agrokorova uprava odbila je platiti i tih jedan milijun eura, smatrajući da je riječ o načelnoj stvari, jer kažnjavanje nema pravnog temelja nego je pokušaj da se vlasnici Fortenove privole na ekskluzivan položaj slovenskih dobavljača u novoj trgovačkoj grupi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!