financijsko izvješće za 2019.

Peruško: Lani smo imali rast svih ključnih poslovnih pokazatelja, u 2020. smo ušli s 1,6 milijardi kuna na računu

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 02.07.2020 12:43
  • Objavljeno 02.07.2020 u 12:43
Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Pro forma konsolidirani ukupni prihod Fortenova grupe u 2019. godini dosegnuo je gotovo 24 milijarde kuna (23,946 milijuna kuna), a konsolidirana prilagođena EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja) iznosila je gotovo 1,7 milijardi kuna (1,662 milijuna), priopćeno je iz te kompanije

S obzirom da Fortenova grupa d.d. posluje od 1. travnja 2019. godine, riječ je o pro forma konsolidiranim rezultatima Fortenova grupe d.d. i 102 kompanije u njezinom vlasništvu, bez Mercatora, čiji prijenos na Fortenova grupu d.d. još nije završen, ističe se u priopćenju.

Temeljne djelatnosti koje uključuju rezultate 17 temeljnih kompanija Fortenova grupe d.d. iz poslovnih područja Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane i Poljoprivrede su u 2019. godini ostvarile ukupno 24,805 milijuna kuna nekonsolidiranih prihoda, što je u odnosu na 2018. godinu rast od 3,6 posto. Istodobno, nekonsolidirana EBITDA temeljnih djelatnosti veća je za 13 posto u odnosu na godinu ranije i iznosila je 1,917 milijuna kuna.

Sva temeljna poslovna područja Fortenova grupe d.d. u 2019. godini su imala rast ukupnih prihoda - Maloprodaja i veleprodaja realizirala je tri posto te Prehrana i Poljoprivreda po četiri posto veći prihod nego u 2018. godini. Ostvareni ukupni prihod u Maloprodaji i veleprodaji iznosio je 13,934 milijuna kuna, u Prehrani 8,267 milijuna kuna, a u Poljoprivredi 2,604 milijuna kuna.

Poslovno područje Prehrana u 2019. godini je s ostvarenih 1,132 milijuna kuna EBITDA, što je zadržavanje iste razine dobiti iz operativnog poslovanja kao i prethodne godine, najviše doprinijelo ukupnim prihodima Fortenova grupe d.d. Istovremeno su najveći pozitivan utjecaj na rast ukupnih prihoda u Prehrani imale divizije ulja i mesa.

Najveći doprinos rastu prihoda i EBITDA područja Maloprodaje i veleprodaje dao je Konzum, čija je EBITDA u 2019. godini bila čak 25,5 posto veća nego godinu ranije. Pritom je najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj ukupne prihode u 2019. povećao za 4,5 posto, unatoč činjenici da je imao manji broj trgovina nego godinu prije.

U poslovnom području Poljoprivreda, najveći utjecaj na rast prihoda su imali PIK Vinkovci, dok je najveći rast dobiti, za čak 62 milijuna kuna, u 2019. imalo Belje.

S vrlo dobrim trendovima poslovanja, naglašava se iz kompanije, Fortenova grupa d.d. je nastavila i u prvom tromjesečju 2020. godine, u kojem je, bez Mercatora, dosegnula konsolidirani prihod od 4,814 milijuna kuna, dok je prilagođena konsolidirana EBITDA razdoblja iznosila 93,6 milijuna kuna. Istodobno, temeljne djelatnosti su u prvom kvartalu 2020. godine ostvarile osam posto rasta nekonsolidiranog ukupnog prihoda, dok je nekonsolidirana dobit kvartala iznosila 245 milijuna kuna te je čak 90 posto veća u odnosu na rezultate koje je u istom razdoblju imao Agrokor prije implementacije nagodbe vjerovnika.

'Rast svih ključnih poslovnih pokazatelja, posebno EBITDA-e, kao i osiguranje neometanog kontinuiteta poslovanja, dokaz su da brojni transformacijski procesi koje provodimo u Fortenova grupi d.d. s ciljem značajne kontrole troškova i podizanja efikasnosti, daju rezultate. Uz to, kao što je poznato, kompanija je tijekom 2019. refinancirala SPFA zaduženje, provela organizacijske i upravljačke promjene te sada ima novu kapitalnu i vlasničku strukturu. Pritom je Fortenova grupa redovito i bez iznimke podmirivala sve svoje obveze te je u 2020. godinu ušla s vrlo snažnom novčanom pozicijom od milijardu i 635 milijuna kuna na računu. Stoga su i mjere koje je kompanija poduzela koncem prvog kvartala 2020., prilagođavajući poslovanje udaru COVID-19, prije svega usmjerene na očuvanje jake likvidnosti i zaposlenosti, kako bi Fortenova grupa što spremnija dočekala izlazak iz krize', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!