optužbe za ekstremizam

Ruski tužitelji traže još 20 godina kazne za Navaljnog

20.07.2023 u 17:13

Bionic
Reading

Ruski državni tužitelji u četvrtak su zatražili 20 godina kazne za oporbenog političara Alekseja Navaljnog u kažnjeničkoj koloniji zbog optužbi koje uključuju ekstremizam, piše TASS.

Ta ruska novinska agencija prenosi riječi odvjetnika koji je rekao da bi presuda trebala biti donesena 4. kolovoza.

Navaljnom se sudi od prošlog mjeseca iza zatvorenih vrata u kažnjeničkoj kolonijii IK-6 u Melehovu, smještenoj oko 235 kilometara istočno od Moskve. On tamo već služi kazne od ukupno 11 i pol godina zatvora zbog navodne prijevare i drugih optužbi za koje tvrdi da su politički motivirane.

Najistaknutijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina prijeti novi niz optužbi za koji također tvrdi da je namijenjen njegovom brisanju iz političkog života Rusije. 

Sudski zapisi pokazuju da su optužbe vezane za šest članaka ruskog kaznenog zakona, uključujući poticanje i financiranje ekstremističke aktivnosti i stvaranja ekstremističke organizacije. 

Rusija je zabranila Navaljnijevu organizaciju u sklopu gušenja otpora prije ruske invazije na Ukrajinu, što se intenziviralo u posljednjih 17 mjeseci koliko traje agresija. 

Kremlj odbacuje da progoni Navaljnog i tvrdi da je njegov slučaj pravosudno pitanje.