TEŠKA SITUACIJA U DAGESTANU

Ruski specnaz ratuje protiv 18-godišnjih fanatika?

28.06.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova jučer je formiralo novu vojnu grupu od oko 7.000 ljudi za borbu protiv radikalnih islamista u Dagestanu. Dovode se i specijalci i tehnika iz okolnih republika te ostatka zemlje jer, kako izvještava Kommersant, Dagestan se već mjesecima pretvara u novu ratnu zonu, trenutačno mnogo nestabilniju od susjedne Čečenije

Koliko je situacija ozbiljna, ukazuje podatak da je novi kontingent nekih osam puta veći od postojećeg, tzv. odreda 800, koji je formiran lanjske jeseni. Prema izvještaju ruskog ministra unutarnjih poslova Rašida Nurgalijeva, većinu nove grupe čine dagestanski MUP-ovci, no tu je i 500-tinjak pripadnika elitnih ruskih postrojbi poznatih po skupnom nazivu 'specnaz'.

Dosadašnje mjere ne samo da nisu iskorijenile samoproglašene emire i njihove sljedbenike skrivene u planinama na zapadu republike, nego je broj vojnih i terorističkih napada na vojsku, duhovne vođe i civile u ovoj godini još porastao za 19 posto u odnosu na prošlu godinu (službene statistike).

Specijalne operacije državnih sila postale su svakodnevica, ali islamisti pružaju vrlo žestok otpor. Čini se da pritom uživaju potporu značajnog dijela stanovništva. Etonopolitolog Emil Pain prošlog je mjeseca na predavanju u Zagrebu kazao da oko 10-15 posto dagestanskog pučanstva pristaje uz ideje radikalnog islama. Tom je prilikom naglasio i da bi rat u Dagestanu mogao izbiti svakog dana. Ruska vojska u ovoj je godini provela 53 specijalne operacije na teritoriju Sjevernog Kavkaza. Od toga je čak 36 poduzeto u Dagestanu – pet puta više nego u Čečeniji, primjerice.

Službeni izvori kažu da je u prvoj polovici 2011. na području Dagestana, kavkasko-kaspijske republike sa 90-postotnim muslimanskim stanovništvom, ubijeno oko stotinu pripadnika ilegalnih vojnih formacija. No poginulo je i 40 policajaca, a 74 ih je ranjeno. To su samo vojne žrtve; prema riječima Paina, glavna su meta islamista muslimanski vjerski vođe koji im odbijaju dati podršku, a u terorističkim napadima često stradavaju i civili.

Kommersant citira upozorenje ruskih vlasti da vođe dagestanskih gerilaca pripremaju nove bombaše samoubojice. Navodno su upravo iz radionica tih 'emira' došli počinitelji lanjskog napada na moskovski metro u kojem je ubijeno najmanje 40 civila.

Vlasti procjenjuju da se u šumama i teško pristupačnim predjelima Dagestana krije oko tisuću pobunjenika. Neki izvori tvrde da je njihova prosječna dob pala na 18 godina, jer je riječ o djeci rata koja su u gerilskim postrojbama naslijedila ubijene očeve i braću. Moskovski Kremlj za sve to vrijeme znakovito šuti - komentira agencija Lenta, primjećujući da takvo ponašanje sugerira to da ni predsjednik Dmitrij Medvedev, niti premijer Vladimir Putin, trenutačno nemaju rješenje za sve goru krizu u Dagestanu.