sastanak na baliju

Ruski šef diplomacije Lavrov stigao na samit G20: 'Bit će drame oko njegove nazočnosti, ali možda Indonezija uspije nagovoriti Rusiju na mir'

07.07.2022 u 10:34

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je na Bali u četvrtak na samit vodećih diplomata G20, za koji se očekuje da će biti zasjenjen ruskom invazijom na Ukrajinu i prijetećom svjetskom krizom hrane

Očekuje se da će na samitu koji treba početi u petak biti vodeći diplomati iz svih država članica G20, među kojima i američki državni tajnik Antony Blinken te njegov kineski kolega Wang Yi. Predviđeno je da Lavrov održi bilateralne razgovore s Wangom u četvrtak, rekao je izvor iz kineskog veleposlanstva u Džakarti.

Stručnjaci kažu da bi podijeljenost u pogledu Lavrovljeve nazočnosti mogla dominirati sastankom. Ruska invazija potaknula je opsežne zapadne sankcije. Mnoge od tih zapadnih zemalja pružaju potporu Ukrajini, koja se dulje od četiri mjeseca suprotstavlja ruskoj invaziji.

"Vjerojatno će biti drame zbog Lavrova, ali ako Indonezija može nagovoriti Rusiju na mir [s Ukrajinom], mislim da bi se to isplatilo", rekao je Agus Haryanto, koji predaje međunarodne odnose na Sveučilištu Jenderal Soedirman. Indonezijski predsjednik Joko Widodo pokušao je posredovati između Rusije i Ukrajine, posjetivši dvije zemlje prošli tjedan na putovanju koje je opisao kao mirovnu misiju.

Prošli je mjesec upozorio da će svjetska kriza s hranom uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu gurnuti ljude u zemljama u razvoju i siromašnim zemljama u "ponor ekstremnog siromaštva i gladi".