NAPETOST RASTE

Ruski razarač u Sredozemnom moru i ide u Siriju

02.04.2012 u 19:19

Bionic
Reading

Razarač iz sastava ruske crnomorske flote na zadatku je u Sredozemnom moru, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik mornarice, a drugi izvori dodaju da treba uploviti u jednu sirijsku luku.

"Razarač Smetljivi pod zapovijedanjem kapetana Viktora Skokova isplovio je proteklog vikenda iz Sevastopolja prema tjesnacima (Bosporu i Dardanelima). Posada će obaviti zadatke u Sredozemnom moru", rekao je za agenciju Interfaks kapetan Vjačeslav Truhačov, ne navodeći druge pojedinosti.

Vojno-diplomatski izvor rekao je pak za agenciju Ria Novosti da je brod opremljen raketama, da je sposoban za protupodmorsko djelovanje i zračnu obranu te da će se zaustaviti u sirijskoj luci Tartusu, jedinoj pomorskoj bazi kojom Rusija raspolaže na Sredozemlju.

"Predviđeno je uplovljavanje u sirijsku luku Tartus", rekao je taj izvor.

"Bit će to isključivo tehničko zaustavljanje kakvo čine gotovo svi brodovi i ratni brodovi ruske vojne flote koji su na zadatku u Sredozemnom moru", dodao je predstavnik Ruske crnomorske flote, a prenio je Interfaks.

Sredinom ožujka rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je ruski tanker Iman uplovio u Tartus radi opskrbe brodova u sastavu Crnomorske i Sjeverne flote zaduženih za zaštitu Adenskog zaljeva od gusara.

U siječnju se i ruski nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov zaustavio u toj pomorskoj bazi tijekom zadatka na Sredozemnom moru i u Atlantiku, što je potaknulo zabrinutost promatrača, s obzirom na napetost u regiji.