nezadovoljstvo

Ruski parlamentarci kritizirali provedbu mobilizacije za rat u Ukrajini

25.09.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Čelnici dvaju domova ruskog parlamenta u nedjelju su izrazili zabrinutost zbog niza pritužbi na mobilizaciju, naredivši regionalnim dužnosnicima da uspostave kontrolu nad situacijom i riješe „ekscese“ koji su pojačali bijes javnosti

Odluka predsjednika Vladimira Putina da naredi prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata potaknuo je prosvjede diljem zemlje i bijeg iz države muškaraca sposobnih za služenje, što je stvorilo gužve na granicama i rasprodaju letova.

Niz izvješća pokazuje da su u rat pozvani i oni koji nemaju vojnog iskustva, što je suprotno tvrdnjama ministra obrane Sergeja Šojgua da će biti pozvani samo oni koji su već služili.

Dva istaknuta ruska parlamentarca, oboje bliski saveznici Putina, eksplicitno su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se mobilizacija provodi.

Valentina Matvijenko, predsjednica gornjeg doma parlamenta, rekla je kako je primila izvješća o pozvanim muškarcima koji nisu kvalificirani za vojsku.

„Takvi izgredi su apsolutno neprihvatljivi. Smatram da je apsolutno ispravno da oni potiču oštru reakciju u javnosti“, napisala je na aplikaciji Telegram.

Prosvjed protiv mobilizacije u Moskvi Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

U izravnoj poruci ruskim regionalnim guvernerima, za koje tvrdi da imaju „punu odgovornost“ za implementaciju mobilizacije, Matvijenko im je poručila da „osiguraju implementaciju djelomične mobilizacije u punoj i apsolutnoj usklađenosti s određenim kriterijima, bez ikakve pogreške“. 

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma parlamenta, izrazio je zabrinutost u odvojenoj objavi. 

„Podnose se žalbe“, kazao je. 

„Ako se dogodi greška, nužno je popraviti ju. Vlasti na svim razinama moraju shvatiti svoje odgovornosti“, dodao je. 

Dužnosnici su objavili da bi se trebalo mobilizirati do 300 tisuća ljudi, no analitičari i neovisni ruski mediji pišu kako je stvarni broj puno veći, što Kremlj odbacuje. 

Skupine za ljudska prava tvrde da je na prosvjedima protiv mobilizacije uhićeno više od 2 tisuće ljudi, a novi prosvjedi planirani su za nedjelju u Sibiru i na Dalekom istoku. 

Društvene mreže pune su snimki iz centara za mobilizaciju gdje su zabilježene tučnjave i izražavanje nezadovoljstva regrutiranih prema službenicima.