OPTUŽBA STARA 15 GODINA

Ruski oporbeni radikal prebačen u Sibir

20.12.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Leonid Razvozžajev, nedavno uhićeni aktivist radikalno lijeve ruske organizacije Lijevi front, prebačen je iz Moskve u istočni sibirski grad Angarsk u sklopu istrage čiji predmet datira iz 1997. godine

Informaciju je u četvrtak objavio njegov odvjetnik Dmitrij Agranovski. Razvozžajev je uhićen ranije ove godine nakon što je pokušao prebjeći u Ukrajinu i tražiti politički azil. Suočen je sa sumnjama vlasti da je organizirao masovne nerede s ciljem destabilizacije režima i svrgavanja ruskog predsjednika Vladimira Putina, zbog čega mu prijeti do 10 godina zatvora.

Sada ga se istražuje i zbog navodne pljačke angarskog biznismena kojem je navodno prije desetljeće i pol oteo 500 krznenih šubara.

Razvozžajev tvrdi da je još 1997. bio oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, a njegov odvjetnik tvrdi da će uložiti žalbu jer je slučaj ionako po zakonu već otišao u zastaru.

Razvožajev je navodno potpisao priznanje da je radio na nasilnom svrgavanju režima, ali danas to poriče tvrdeći da su mu maskirani ljudi prijetili smrću njega i njegove djece.