MIHAIL PROHOROV I 'DESNA STVAR'

Ruski oligarh br. 1 kreće u kampanju protiv Putina

17.05.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Mihail Prohorov, najbogatiji Rus današnjice, rudno-financijski mogul i vlasnik NBA kluba New Jersey Nets, ulazi u politiku i pola godine prije parlamentarnih izbora dolazi na čelo stranke Desna stvar

Predstojeća predizborna kampanja u Rusiji postaje sve senzacionalnija. Još se nije ispuhala priča o navodnom sukobu u tandemu Medvedev-Putin, a politička scena dobila je novog, po svemu sudeći markantnog, kontroverznog i moćnog igrača koji dosad nije djelovao kao nečija marioneta. Mihail Prohorov, predsjednik grupe ONEXIM, praktički je prvi ruski oligarh koji se usudio ući u politiku kao vođa opozicijske stranke, nakon što je to početkom 2000-ih pokušao Mihail Hodorkovski, da bi ubrzo trajno završio u zatvoru zbog odjednom pronađenih financijskih malverzacija.

Doduše, list Vjedomosti piše da je Prohorov prethodno održao sastanke s predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i premijerom Vladimirom Putinom. Oligarh poznat po hedonizmu, neobičnim poslovnim izletima (proizvodi burno najavljivan ruski ekoauto) i bahatosti u javnim istupima, poriče da je za svoju akciju tražio dopuštenje u Kremlju.

'Ništa nisam ni s kime usuglašavao, jer kako se meni čini, postoji građanska pozicija, a nju valja iskazivati s pozicije zdravog smisla i hladnokrvno', poručio je 204 cm visoki Prohorov, najavivši da je 'došao kraj monopolu režimske Ujedinjene Rusije. Kremlj i Bijeli dom (zgrada vlade) ostali su bez komentara.

Stranka Desna stvar nasljednik je Saveza desnih sila, no pridjev 'desno' u nazivu nema veze s nacionalizmom i konzervativcima. Riječ je prvenstveno o ekonomskim liberalima kojima je biti desno sredinom 90-ih značilo biti pobornik zapadnjačkog kapitalizma te zastupati nastavak reforme društveno-ekonomskog sustava u trenucima kada se Komunistička partija spremala za povratak na vlast.

Danas je riječ o marginalnoj strančici bez utjecaja na regionalnoj, a kamoli državnoj razini. No ulazak 39. najbogatijeg pojedinca svijeta po Forbesovoj ljestvici vjerojatno znači da s tom strankom netko ima velike planove. U Desnoj stvari očekuju barem 10 posto glasova na parlamentarnim izborima u prosincu, nakon što je tako prepoznatljivo i moćno lice stupilo na njeno čelo. Prohorov i njegova stranka zasad odbijaju komentirati koga podržavaju u kampanji za idućeg predsjednika – Medvedeva ili Putina. Sudeći po inicijativama koje oblikuju dva lidera, reklo bi se da su bliži Medvedevu i njegovim liberalnim reformama. U svakom slučaju, Kommersant piše da bi Desnu stvar mogli aktivno podržati članovi Ruskog saveza poduzetnika.

S druge strane, teoretski, sve to mogao bi biti samo sjajan 'specijalni efekt' za političku kampanju Vladimira Putina. Jedan sumnjivi oligarh, koji po Švicarskoj tulumari s haremom sumnjivih ljepotica i izdaje magazin Snob, uspinje se prema vlasti, poput Hodorkovskog nekada. No ovo su posttranzicijska, uljuđenija i demokratičnija vremena te Prohorov neće završiti u zatvoru, a Zapad neće moći prigovarati brutalcu Putinu. Istovremeno, Prohorov bi mogao dovoljno iritirati ekonomski niže slojeve ruskog društva koji bi mogli opet masovno povjerovati da ih od povratka u predatorske 90-e može spasiti samo jedan čovjek – Vladimir Putin.