sergej šojgu

Ruski ministar obrane: Luke Mariupolj i Berdjansk spremne za izvoz žitarica

07.06.2022 u 14:32

Bionic
Reading

Ruski ministar obrane rekao je u utorak da su ukrajinske luke Berdjansk i Mariupolj, koje su zauzele ruske snage, razminirane i da su spremne za nastavak trgovine žitarica

"Razminiravanje luke Mariupolj je završeno. Funkcionira normalno i primila je svoje prve teretne brodove", rekao je Sergej Šojgu.

Poljoprivredni izvoz iz južne Ukrajine blokiran je otkad je krajem veljače Rusija izvršila invaziju Ukrajine, što je dovelo do porasta cijena žitarica.

Ukrajina je optužila Rusiju za krađu vitalnih zaliha žitarica - tvrdnje koje je američki državni tajnik Antony Blinken nazvao "pouzdanima" - dok Moskva kaže da se za situaciju mogu kriviti zapadne sankcije, zbog čega bi moglo doći do globalne prehrambene krize.

Ujedinjeni narodi rade na planovima s Moskvom i Kijevom kako ponovno pokrenuti izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, dok postoji mogućnost da će Turska omogućiti pomorsku pratnju kako bi osigurala prolaz kroz Crno more.

Šojgu je također rekao u utorak da su ruske vojne snage stvorile "potrebne preduvjete za potpunu reuspostavu željezničkog prometa između Rusije, Donbasa i Krima" i da su započeli dostavljati teret u ukrajinske gradove Mariupolj, Berdjansk i Herson" na 1200 kilometara novootvorenih željezničkih tračnica.

Stvaranje takozvanog "kopnenog koridora" između Rusije i krimskog poluotoka, kojeg je Rusija anektirala 2014. godine, bio je značajan dio ruske strategije od početka ofenzive.

Oko 6489 ukrajinskih vojnika predalo se ruskim snagama od početka onoga što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom", uključujući 126 u proteklih pet dana, dodao je Šojgu.