ZRAČNI NAPADI

Ruski čelnik: Ukrajinci ubili građevinskog radnika u pograničnom selu

27.05.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Građevinski radnik ubijen je ukrajinskom granatiranju ruskog graničnog sela Plehova, objavio je guverner regije Kursk na Telegramu u subotu, na dan kad je zračnim napadima pogođen niz lokacija u Rusiji

Nedaleko od Plehova traje gradnja obrambenih linija na granici s Ukrajinom, rekao je guverner Roman Starovoit koji je objavio vijest o stradanju građevinskog radnika.

Reuters nije uspio potvrditi ili odbaciti njegovu tvrdnju.

Ukrajina je u subotu dronovima napala naftnu infrastrukturu duboko unutar Rusije, što uključuje i stanicu naftovode Družba u regiji Tver koji prenosi naftu iz zapadnog Sibira do Europe, tvrde ruski mediji. Jedan od najvećih naftovoda na svijetu napadnut je s dva drona, pišu ruske novine Kommersant.

Ukrajina je posljednjih tjedana pojačala intenzitet napada na Rusiju, a New York Times u svom tekstu tvrdi kako američka obavještajna zajednica vjeruje da Ukrajina stoji i iza napada dronom na Kremlj ranije ovaj mjesec.

Tverske vlasti u subotu pišu da je jedan dron pao blizu sela Erohino, smještenom oko 500 kilometara od granice s Ukrajinom.

Ukrajina nije javno priznala da gađa ciljeve unutar Rusije, no viši dužnosnici u Kijevu su povremeno pozdravljali vijesti o uspješnim napadima dronovima na ruskom tlu. Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar subotnjeg incidenta.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik

Naftovod Družba, izgrađen tijekom Sovjetskog Saveza, ima kapacitet od 2 milijuna barela dnevno, no od početka ruske invazije koristi se puno manje jer Europa pokušava postati energetski neovisna od Rusije. Njegov operater Transnjeft je ranije ovaj mjesec objavio da je napadnuta stanica za punjenje Družbe u ruskoj regiji koja graniči s Ukrajinom.

Napad na Pskov

Napad dronovima u subotu je izazvao eksploziju i u ruskoj Pskovskoj oblasti, blizu granice s Bjelorusijom, pri čemu je oštećena administrativna zgrada naftovoda, rekao je guverner Mihail Vedernikov na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Zgrada je oštećena kao rezultat napada dviju bespilotnih letjelica", kazao je Vedernikov. Dodao je da nije bilo žrtava i da će operativna grupa koja je na terenu donijeti konačne zaključke. Incident se dogodio blizu sela Litvinova, manje od 10 kilometara od ruske granice s Bjelorusijom.