rutinsko provociranje

Ruski brodovi stigli do Floride. Evo što tamo rade i kako ih Amerikanci prate

11.06.2024 u 15:40

Bionic
Reading

Moćni američki mornarički i zračni resursi upregnuti u akciju praćenja i nadzora ruske flotile koja je stigla u blizinu istočne obale Floride, na putu do Kube, otkrili su podaci iz otvorenih baza

Analitičari obavještajnih podataka otvorenog izvora (OSINT) u utorak su objavili ažuriranja koja pokazuju brod obalne straže CG Stone, razarače USS Truxtun i USS Donald Cook i fregatu Kraljevske kanadske mornarice HMCS Ville de Quebec kako putuju prema jugu niz obalu Floride, navodno prateći ruske brodove koji su se uputili na Kubu. Iznad njih je primijećen barem jedan P-8A Poseidon, izviđački zrakoplov američke mornarice, te kanadski CP-140 Aurora.

OSINT-ov kanal TheIntelFrog napisao je na društvenoj mreži X kasno u ponedjeljak da američka i kanadska plovila te avioni 'možda prate' rusku flotilu.

Taj i drugi OSINT-ovi kanali na društvenim mrežama pratili su kretanje plovila do utorka ujutro, kada su prolazili od sjevera prema jugu duž obale Miamija. Od 6 ujutro prema istočnom vremenu (ET) CG Stone mogao se vidjeti na web stranici VesselFinder oko 25 milja istočno od Miamija.

Rusku skupinu od četiri broda, prema ministarstvu vanjskih poslova u Havani, čine fregata Admiral Gorškov, podmornica na nuklearni pogon Kazan, naftni tanker Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker.

U izvješću ruske državne novinske agencije RIA Novosti od utorka navodi se izjava glavnog zapovjednika ruskih pomorskih snaga da će flotila stići na Kubu u srijedu.

Posjet se tumači kao reakcija Moskve na sve snažniju podršku NATO-a Ukrajini - posebno nakon odobrenja Bijele kuće ukrajinskim snagama da koriste američko oružje unutar ruskih granica - iako je Pentagon poručio da posjet ne predstavlja neposrednu prijetnju.

'Rusija će vjerojatno poslati borbene brodove na Karibe, s potencijalnim pristajanjem u luke na Kubi i vjerojatno u Venezueli', rekao je prošlog tjedna glasnogovornik Pentagona, bojnik Charlie Dietz, dodavši da se također očekuju razmještaj zrakoplova ili letovi u regiji. Smatra da su ovi rasporedi snaga dio ruskih rutinskih pomorskih operacija i ne predstavljaju izravnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

'Posjeti ruske mornarice Kubi nisu neuobičajeni jer su se održavali svake godine između 2013. i 2020. Takve operacije nametnule su značajan trošak ruskoj mornarici jer se suočava s izazovima u održavanju spremnosti i provedbi raspoređivanja sa zastarjelom flotom', rekao je Dietz, piše Newsweek.

'S obzirom na dugu povijest ruskih posjeta kubanskim lukama, to se smatra rutinskim pomorskim posjetima, posebno u kontekstu povećane potpore SAD-a Ukrajini i NATO-ovim vježbama', rekao je.

Predsjednik Vladimir Putin nagovijestio je široke posljedice za zemlje NATO-a koje Ukrajini daju zeleno svjetlo za korištenje zapadnog oružja unutar ruskih granica.

'Na kraju, ako vidimo da su se te zemlje uključile u rat protiv nas, a ono što rade čini ih izravno uključenima u rat protiv Ruske Federacije, zadržavamo pravo postupiti na isti način', rekao je ruski čelnik.

Moskva će, rekao je, 'poboljšati sustave protuzračne obrane za uništavanje raketa' i upitao zašto Rusija 'ne bi imala pravo isporučivati ​​naše oružje iste klase onim regijama svijeta gdje će biti napada na osjetljive objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije?'