ima li još koga?

Ruski astronaut: 'Život' nađen na međunarodnoj postaji nije sa Zemlje

29.11.2017 u 11:09

Bionic
Reading

Astronauti koji provode vrijeme šećući se izvan Međunarodne svemirske postaje skupljaju bakterije koje možda nisu došle sa Zemlje, objavila je Ruska državna agencija TASS

'Sada se ispostavlja kako brisovi otkrivaju bakterije koje nisu bile prisutne tijekom lansiranja ISS-ova modula, odnosno dolaze iz svemira i naseljavaju se duž vanjske površine. Čini se da ne predstavljaju nikakvu opasnost', rekao je Anton Škaplerov u tekstu objavljenom na engleskom, koji su prenijele agencije nakon njegova intervjua, piše Yahoo.

On se poziva na projekte Test i Biorisk koji promatraju vanjski dio ruskog modula na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ovoga svibnja TASS je objavio kako je Roscosmos, ruska svemirska agencija, proučavala 19 uzoraka prašine kao potencijalne znakove izvanzemaljskog života.

Oslanjajući se isključivo na Škaplerovljeve komentare, prerano je reći da smo pronašli izvanzemaljski život: stanica je u orbiti gotovo dva desetljeća, a puno je načina na koje su se mikrobi mogli nakupiti od lansiranja. Iz NASA-e nisu odgovorili na ovakve izjave, prenosi Yahoo, ali 2014., kada su ruske službe objavile da su na sličnom projektu pronašle bakterije sa Zemlje na vanjskom dijelu svemirske postaje, NASA je brzo naznačila da nisu primili slične informacije.

Čak ni najbolje sterilizacijske tehnike ne mogu nužno ukloniti sve tragove života sa Zemlje kada se krene u misiju. Zbog toga je, primjerice, NASA bila vrlo oprezna prilikom uništenja letjelice Cassini šaljući ju na Saturn umjesto da riskira dodirivanjem potencijalno naseljivog mjeseca Enclade. To uvjetuje i način na koji NASA odabire svoje ciljeve prilikom slijetanja i istraživanja Marsa, isključujući mjesta na kojima bi bakterije mogle procvjetati.

  • +10
Cassini završio misiju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

No načini sterilizacije postaju sve domišljatiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koja je u orbiti još od 1998. Svemirske agencije koje sudjeluju u tom projektu rade sve što mogu kako bi dekontaminirale materijal i stavile astronaute u karantenu, ali kao i sve druge zgrade koje služe kao kuće ljudima, poznato je to da je njihova unutrašnjost puna bakterija koje NASA promatra. Poznato je i to kako se bakterije vješaju u gornjim granicama Zemljine atmosfere, čak 20 milja iznad površine.  

Škaplerov, koji je proveo godinu dana u orbiti, vraća se na Međunarodnu svemirsku postaju putem raketnog lansiranja koje je planirano idućeg mjeseca.