OZBILJNO UPOZORENJE

NASA ima dokaze: Pogledajte zabrinjavajuću snimku 20 godina klimatskih promjena

24.11.2017 u 14:10

Bionic
Reading

Znanstvenici iz NASA-e prije nekoliko dana su predstavili video u kojem svi možemo svjedočiti koliko se naš planet u prošlih dvadeset godina promijenio

NASA je zahvaljujući sustavu satelita snimila dvadeset godina i pokazala koliko su se godišnja doba promijenila tijekom tog razdoblja. Najnovija vizualizacija podataka koja je izdana početkom tjedna dvadeset godina je sabila u video od svega dvije minute.

U njemu možemo vidjeti kako se snježni pokrov planete svakog godišnjeg doba povlači, odnosno širi. Različiti tonovi mora, u drugu ruku, prikazuju koncentraciju života pod morem. 'Ovdje možemo vidjeti Zemlju kako diše' komentirao je oceanograf u NASA-i JeremyWardell.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Što tu točno gledamo?

​Werdell naglašava da vizualizacija klimatskih promjena dokazuje da na sjevernoj hemisferi proljeće dolazi ranije, a jesen traje dulje. Također je naglasio da ledeni omotač na Arktiku polako nestaje, a u stopu ga prati i onaj na Antarktici. Oceani su Werdella zatekli na potpuno drugi način: 'zabilježen je masivni porast algi u ekvatorijalnom području Pacifika i to od 1997 do 1998 kada se topli El Nino spojio u hladnu El Ninu. Alge na vizualizaciji imaju prepoznatljivu svjetlo zelenu boju. 

Prema Werdellu, ova očitanja definitivno mogu pomoći pri stvaranju novih zakonskih odredbi za očuvanje planeta, a mogu biti od velike koristi ribarima. Stručnjak odgovoran za stvaranje ove vizualizacije je Alex Kekesi koji radi kao programer u NASA-inom centru Goddard u Marylandu. Za dovršavanje projekta trebalo mu je čak tri mjeseca posla.

  • +9
NASA je objavila fotografije o posljedicama koje ostavljamo na Zemlju Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA