SVEMIRSKA MISIJA

Ruski, američki i britanski astronauti pristali na svemirsku postaju

15.12.2015 u 21:34

Bionic
Reading

Svemirski brod Sojuz uspješno je u utorak dopremio ruskog, američkog i britanskog astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nakon što je lansiran s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu

Let je protekao bez problema, ali je pristajanje za kratko odgođeno dok je ruski zapovjednik Jurij Malenčenko prekinuo automatski postupak i ručno pristao brod na postaju nakon što je zatajio automatski sustav, rekao je obnašatelj dužnosti čelnika Ruske svemirske agencije Roscosmos Aleksandar Ivanov. On nije pobliže objasnio narav neispravnosti.

Zajedno s Malenčenkom (53), veteranom dugotrajnih svemirskih letova kojemu je ovo četvrta svemirska mirisja, bili su NASA-in astronaut Tim Kopra (52) i Britanac Tim Peake (43), obojica bivši piloti vojnih helikoptera Apachi.

 Peake, bivši bojnik kopnene vojske koji je na svojoj šestomjesečnoj misiji za Europsku svemirsku agenciju (ESA), prvi je astronaut koji će predstavljati britansku vladu i nositi britansku zastavu na ruci i prvi Britanac na ISS-u.

Peakova misija, nazvana Principia prema fundamentalnom radu Isaaca Newtona, uključuje brojne znanstvene oglede poput testiranja uporabe dušikova oksida za nadzor upale pluća.  

Malenčenko, Kopra i Peake bi se trebali vratiti na Zemlju 5. lipnja sljedeće godine.