INSTITUT ZA RAT

Počele su trzavice oko Bahmuta: Prigožin naglo ublažio retoriku, vjerojatno iz straha

24.03.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Institut za rat u posljednjoj analizi stanja na ukrajinskoj bojišnici izvještava da je Jevgenij Prigožin, šef ruske skupine Wagner, ublažio svoju retoriku prema ruskom ministarstvu obrane, vjerojatno iz straha da će potpuno izgubiti svoje plaćeničke snage u Bahmutu. Prigožin je izrazio zabrinutost zbog moguće ukrajinske protuofenzive u istočnoj Ukrajini, tvrdeći da Ukrajinci raspolažu s 200.000 boraca koncentriranih duž cijele istočne crte fronte u Belgorodskoj oblasti i u Bahmutu

Prigožin kaže i da Ukrajinci trenutno imaju 80.000 vojnika u Bahmutu, Slovjansku i Kostjantinivki za protunapad na Bahmut, iako bivši ruski časnik Igor Girkin smatra da je ta tvrdnja dvojbena.

'Prigožinove pretjerane izjave o neposrednoj prijetnji ruskim snagama vjerojatno su pokušaj da osigura više zaliha i pojačanja od ruskog ministarstva obrane kako bi se spasile njegove snage u Bahmutu', konstatira ISW, dodajući da je Prigožin dao nekoliko pozitivnih izjava o tom ministarstvu, priznajući da se ruske vojne snage bore uz čečenske jedinice u Bilohorivki u Luganskoj oblasti.

Prigožin je također, iznenađujuće, promovirao i napore regrutiranja dobrovoljaca u Wagner pod kontrolom ruskog ministarstva, umjesto samoreklamiranja usluga s Wagnerovim formacijama, kao što je obično činio. Uputio je nekoliko općih kritika na račun ruske vojne birokracije, ali to samo odražava trenutni propagandni narativ. Prigožin je bio strastveni kritičar ruskog vojnog zapovjedništva, a ublažavanje retorike može značiti da on možda pokušava djelomično umiriti rusko ministarstvo obrane kako bi dobio zalihe ili pojačanja za Wagnerove snage u Bahmutu, napominje ISW.

Ujedno, Prigožin je demantirao tvrdnje Kremlja da se Rusija bori protiv NATO-a u Ukrajini i upitao ima li u Ukrajini zapravo nacista kao što Kremlj stalno tvrdi. Rekao je da se Rusija bori 'isključivo s Ukrajincima' koji su opremljeni opremom koju je osigurao NATO i nekim 'rusofobnim' plaćenicima koji dobrovoljno podržavaju Ukrajinu. Također je primijetio da su ruski dužnosnici najvjerojatnije znali da će NATO ponuditi Ukrajini vojnu pomoć, jer je 'smiješno misliti da kada je [Rusija] odlučila provesti ovu specijalnu vojnu operaciju, nije računala na pomoć NATO-a Ukrajini.'

  • +10
Bitka za Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia

Prigožin je istaknuo da nije siguran u ciljeve 'denacifikacije' u Ukrajini, jer ne zna postoje li 'nacisti' u Ukrajini. Poručio je da će Rusija 'demilitarizirati' Ukrajinu tek kada sva ukrajinska vojska bude uništena, tvrdeći da su ti napori u tijeku, ali da nije jasno hoće li biti uspješni. Prigožin je izjavio da Rusija može izbjeći iscrpljujući dugotrajni rat ako sada odluči koje granice želi zauzeti. Prigožin je također pozvao rusku vojsku i medije da prestanu podcjenjivati ​​ukrajinske snage i uključivati ​​se u unutarnje sukobe. Odbacio je tvrdnje Kremlja da se Rusija mora obraniti od prijetnje NATO-a u Ukrajini i potkopao nužnost iskazanih maksimalističkih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina za ovu invaziju.

Bloomberg je izvijestio da se Prigožin priprema smanjiti Wagnerove operacije u Ukrajini nakon što je rusko vojno vodstvo uspjelo prekinuti ključne isporuke osoblja i streljiva, pozivajući se na neodređene osobe upoznate s tim pitanjem. Bloombergovi izvori izjavili su da Wagner planira prebaciti fokus natrag na Afriku, ali da trenutno nema naznaka da Prigožin planira preraspodijeliti Wagnerovu grupu u Afriku.

Bloomberg je izvijestio, pozivajući se na izvore bliske Kremlju i obavještajnim službama, da su najviši ruski vojni zapovjednici radili na potkopavanju Prigožinove pozicije kod predsjednika Putina tvrdeći da je Prigožin postigao ograničen i spor uspjeh unatoč slanju valova ruskih osuđenika u smrt oko Soledara i Bahmuta.

ISW je još 12. ožujka procijenio da se Putin konačno okrenuo od Prigožina nakon Wagnerove nemoći da zauzme Bahmut. Bloombergovi izvori tvrdili su da rusko ministarstvo obrane neće dopustiti Prigožinu da pripiše zasluge za pad Bahmuta. Prigožin je posebice negirao Bloombergovu tvrdnju o smanjenju i premještanju fokusa na Afriku.