tko ste vi?

Ruska Duma kolegama u Francuskoj uputila intrigantan apel: Ne poštujete vlastite zakone...

24.01.2024 u 17:34

Bionic
Reading

Ruska Duma usvojila je apel francuskoj Nacionalnoj skupštini vezano za francuske plaćenike koji sudjeluju u, kako su ih nazvali, zločinačkim akcijama kijevskog režima.

'Zastupnici Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije apeliraju na svoje kolege, zastupnike Nacionalne skupštine Republike Francuske, u povodu podataka koje su potvrdile nadležne vlasti i neovisni mediji o sudjelovanju francuskih plaćenika u neprijateljstva na teritoriju Ukrajine na strani nacističkog režima u Kijevu', stoji u dokumentu, prenosi TASS.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin ranije je nagovijestio da će rusko zakonodavno tijelo razmotriti takav apel. Tada je istaknuo da su plaćeničke aktivnosti zabranjene francuskim zakonom.

Zastupnici su ukazali na činjenicu da službeni Pariz negira sudjelovanje svojih plaćenika u oružanom sukobu u Ukrajini, međutim objektivne informacije o žrtvama u plaćeničkim neonacističkim jedinicama pouzdano govore suprotno.

"Danas moramo odgovoriti sebi, svojim biračima: s kim imamo posla kada govorimo o Francuskoj i Francuzima? S ideološkim nasljednicima legendarnog francuskog predsjednika generala de Gaullea, s praunucima herojskih pilota zrakoplovne pukovnija Normandie-Niemen koja je slamala naciste zajedno s našim djedovima i pradjedovima ili s pristašama kolaboracionista-zločinca maršala Petaina i sa SS-ovcima divizije Karlo Veliki koji su neuspješno pokušavali braniti svoje hitlerovske gospodare na zidinama Reichstaga u Berlinu? Za što Francuzi danas ginu na ukrajinskom tlu?", stoji u apelu.

Zastupnici su razočarani što francuske vlasti, koje su ranije zajedno s Rusijom pokrenule vojno i političko detant diljem Europe, trenutno produžuju agoniju nacističkog kijevskog režima.

“Zastupnici Državne dume smatraju da je od temeljne važnosti obratiti se zastupnicima Nacionalne skupštine Republike Francuske.

Vjerujemo da će uspješna realizacija ciljeva ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini stvoriti preduvjete za izgradnju nove sigurnosne arhitekture na našem kontinentu koja će služiti svima bez iznimke uz poštivanje pune jednakosti svih zemalja i naroda," ističe se u apelu.

Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da su ruske oružane snage izvele precizni napad na privremenu točku raspoređivanja stranih militanata u Harkovu, gdje su većina plaćenika bili Francuzi.

U napadu je ubijeno više od 60 militanata, a više od 20 ranjeno. Nakon toga je francuski veleposlanik u Moskvi Pierre Levy pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je rečeno da službeni Pariz snosi punu odgovornost za smrt Francuza.