najavio putin

Nova utrka u nuklearnom naoružanju? Rusi raspravljaju o opozivu ključnog sporazuma

09.10.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Čelnici ruskog parlamenta raspravljat će u ponedjeljak o mogućem opozivu ratifikacije sporazuma o zabrani nuklearnih pokusa, nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla nastaviti s nuklearnim pokusima, po prvi put u više od tri desetljeća

Obnavljanje nuklearnih pokusa Rusije, SAD-a ili Kine moglo bi označiti početak nove utrke u nuklearnom naoružanju između velikih sila, koje su zaustavile nuklearne pokuse u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Putin je u četvrtak, postavljajući uvjete u kojima će pritisnuti nuklearno dugme, rekao da rusku nuklearnu doktrinu nije potrebno ažurirati, ali još nije spreman reći treba li Moskva nastaviti s nuklearnim pokusima.

Po njegovim riječima, Rusija bi mogla razmotriti opoziv ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) budući da su ga Sjedinjene Države potpisale, ali ne i ratificirale. Nakon toga čelnik parlamenta Vjačeslav Volodin najavio je da će o tome raspravljati na sljedećem sastanku Vijeća ruske Dume, ključnog tijela u ruskom parlamentu koje organizira njegov zakonodavni rad. Sastanak na tu temu trebao bi se održati poslijepodne.

U petak je ruski izaslanik pri Organizaciji Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) rekao da će Moskva opozvati ratifikaciju sporazuma, što je najava koju je Washington osudio kao ugrožavanje "globalne norme" protiv izvođenja nuklearnih pokusa. Za neke znanstvenike i aktiviste razmetanje testiranjem nuklearnih bombi tijekom Hladnog rata pokazalo je ludost prijetnji nuklearnom borbom koja bi u konačnici mogla uništiti čovječanstvo i kontaminirati planet stotinama tisuća godina.

Opozivom ratifikacije ovog sporazuma Rusija SAD-u šalje upozorenje da Moskva može iz temelja promijeniti pretpostavke nuklearnog planiranja nakon Hladnog rata, ocjenjuje Reuters. Sporazum je potpisalo 187 zemalja, a ratificiralo 178. Sjedinjene Države, Kina, Egipat, Iran i Izrael potpisali su ga, ali ga nisu ratificirali. Indija, Sjeverna Koreja i Pakistan nisu potpisali. Sovjetski Savez zadnji put je nukearno testiranje obavio 1990., a Sjedinjene Države 1992.

Rusija, koja je naslijedila većinu sovjetskog nuklearnog arsenala, to nikada nije učinila. Ali pojavili su se znakovi da bi se testiranja mogla nastaviti. Prošlog mjeseca CNN je objavio satelitske slike koje pokazuju rastuću aktivnost na lokacijama za nuklearna testiranja u Rusiji, Kini i SAD-u. Washington Post je 2020. objavio da je tadašnja Trumpova administracija raspravljala hoće li izvesti nuklearni test. Od potpisivanja CTBT-a izvršeno je deset nuklearnih pokusa. Indija i Pakistan izveli su po dva testa 1998., dok je Sjeverna Koreja obavila testove 2006., 2009., 2013., 2016. (dva puta) i 2017., pokazuju podaci UN-a.