18 državljana

Rusija uvela sankcije britanskim dužnosnicima, povjesničarima i znanstvenicima

12.02.2024 u 14:42

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv 18 britanskih državljana, uključujući niz poznatih povjesničara i stručnjaka za Rusiju zbog, kako je Moskva rekla, pokušaja demoniziranja Rusije i raspirivanja rata u Ukrajini

"Prisiljeni smo ustvrditi da rusofobno nabrušeni britanski predstavnici ne prezaju od pokušaja diskreditiranja ustavnog sustava i društveno-političkih procesa u našoj zemlji", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Takozvani trustovi mozgova koji djeluju na temelju najvećih britanskih i zapadnih obrazovnih institucija daju značajan doprinos subverzivnom radu Londona u smjeru Rusije", dodaje se.

Ministarstvo je objavilo uvođenje osobnih sankcija protiv zamjenika britanskog ministra obrane Jamesa Cartlidgea, zamjenice savjetnika za nacionalnu sigurnost Sarah Macintosh i dužnosnika zaduženog za upravljanje britanskim podmornicama Simona Asquitha.

Sankcije su uvedene i Stuartu Peachu, posebnom izaslaniku britanskog premijera za Zapadni Balkan, kao i lordovima Danu Hannanu i Michaelu Ashcroftu.

Rusko je ministarstvo objavilo i uvođenje sankcija povjesničarima Orlandu Figesu, Normanu Daviesu, Timothyju Gartonu Ashu, Robnu Johnsonu i Davidu Abulafiai te stručnjacima poput Roya Allisona s Oxforda, Graemea Robertsona sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, Caldera Waltona s Harvarda i Jamsea Sherra iz talinskog Međunarodnog centra za obranu i sigurnost.