cezij-137

Rusija tvrdi da je uhitila krijumčare cezija koji su radili za Ukrajinca

23.06.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u petak da je uhitila pet osoba koje su pokušale kupiti kilogram radioaktivnog cezija-137 za 3,5 milijuna dolara u ime ukrajinskog državljanina, izvijestila je ruska novinska agencija TASS

Navodi se da je FSB rekao da je cezij-137 trebao biti iznesen iz Rusije kako bi se koristio za insceniranje incidenta s navodnim oružjem za masovno uništenje, a sve kako bi se diskreditirala Rusija.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi te tvrdnje, a Ukrajina se još nije oglasila o slučaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovaj tjedan da su ukrajinski špijuni dobili informacije da Rusija razmatra "teroristički" napad na nuklearnu elektranu Zaporižju koja se nalazi pod ruskom kontrolom u južnoj Ukrajini, uključujući oslobađanje radijacije.

Rusija je to odbacila i zauzvrat optužila Ukrajinu da planira zauzeti elektranu i granatirati njezine objekte pa i one u kojima se skladišti nuklearno gorivo. Moskva je optužila Kijev i za planiranje napada "prljavom bombom" protiv Rusije, što je Ukrajina demantirala.

FSB je u petak rekao da su pritvorene osobe u slučaju cezij-137 već priznale, ali nije naveo njihova imena ili druge pojedinosti.