Kalinjingrad

Rusija provela vojne vježbe u enklavi između Poljske i Litve: 'Ne igrajte se s vatrom'

09.04.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Rusija je u subotu organizirala vojne vježbe u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru između Poljske i Litve, prenio je Interfax pozivajući se na zapovjedništvo Baltičke flote, nekoliko dana nakon što je visoki ruski dužnosnik upozorio europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada.

"U kontroli je sudjelovalo do 1000 pripadnika vojske .... i više od 60 komada vojne opreme", objavilo je zapovjedništvo. Osim toga, 20 bombardera Su-27 i Su-24 provelo je u noći borbenu obuku, simulirajući napade na spore zračne i kopnene mete, zapovjedne položaje i vojnu opremu u Kalinjingradu, prenio je Interfax

Razlog za vježbe se ne navodi kao niti jesu li bile planirane. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško upozorio je u srijedu europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada kazavši da bi to bilo "igranje s vatrom".

  • +4
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu tvrdeći da provodi "posebnu vojnu operaciju" u cilju demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje.  Zapad je uveo Moskvi stroge sankcije, a NATO je pojačao zaštitu svojeg istočnog krila.