PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

Rusija prekinula suradnju s Vijećem Europe

03.06.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Rusija je u utorak prekinula suradnju s Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe (PACE) i najavila je da neće sudjelovati na zasjedanju u lipnju, javljaju ruski mediji

Moskva je službeno izvijestila PACE o svojoj odluci da zaustavi bilateralnu suradnju i da ne sudjeluje na ljetnom zasjedanju, rekao je voditelj ruskog izaslanstva u Parlamentarnoj skuštini Vijeća Europe Aleksej Puškov.

'Rusko izaslanstvo neće sudjelovati na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u lipnju. Prekidamo suradnju sa Skupštinom sve dok ne ukine sankcije našem izaslanstvu', rekao je Puškov, koji je na čelu odbora za vanjske poslove ruske Dume, donjeg doma parlamenta.

Po njegovim riječima, u poruci PACE-u detaljno je objašnjeno 'stajalište Rusije o Krimu i ukrajinskoj krizi i kritiziran je potez PACE-a da se ruskom izaslanstvu oduzmu neka prava'.

'Naglasili smo da ne odbijamo pregovarati nego da ne odobravamo jezik sankcija jer one onemogućuju suradnju', kazao je Puškov.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe početkom travnja je isključila Rusiju iz upravnih tijela Skupštine zbog pripojenja Krima i oduzela joj je pravo glasa i pravo sudjelovanja u izbornim promatračkim misijama do kraja 2014. U znak prosvjeda rusko izaslanstvo nije sudjerlovalo na proljetnom zasjedanju.