britanski podaci

Rusija povlači podmornice s Krima zbog straha za njihovu sigurnost

20.09.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Zbog prijetnje od ukrajinskih napada, Rusija je povukla svoje podmornice klase Kilo s anektiranog ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima, navodi se u izvješću britanskog ministarstva obrane

Brodovi Crnomorske flote premješteni su iz matične luke Sevastopolj u južni ruski lučki grad Novorosijsk, objavilo je u utorak britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini.

Premješteni su najvjerojatnije zbog povećanja ukrajinske sposobnosti napada s veće udaljenosti i zbog promijenjene sigurnosne situacije na Krimu, tvrdi London.

"U posljednja dva mjeseca sjedište flote i njezin glavni aerodrom za mornaričko zrakoplovstvo bili su napadnuti", stoji u izvješću.

Britanske ministarstvo obran eističe da je Rusija aneksijom Krima 2014. namjeravala, između ostalog, garantirati sigurnost Crnomorske flote.

"Sigurnost baze sada je izravno potkopana kontinuiranom agresijom Rusije protiv Ukrajine", navedeno je.

Britansko ministarstvo obrane objavljuje od početka ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače dnevna izvješća o tijeku rata.

Britanska vlada tvrdi da time želi obavještavati saveznike i kontrirati ruskom narativu, dok Moskva optužuje London za ciljnu kampanju dezinformiranja.