nova ofenziva

Skupina Wagner bilježi manji napredak oko Bahmuta

14.02.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Ukrajinski grad Bahmut pod teškom je topničkom paljbom, a NATO je potvrdio izvješća da je Rusija pokrenula novu ofenzivu na tom području uoči prve godišnjice početka invazije

Ruska paravojna skupina Wagner protekla tri dana bilježi manji napredak sjeverno od Bahmuta, objavilo je u utorak britansko ministarstvo obrane. Rusi također pomalo napreduju i na jugu, dodaje se.

„Cilj Rusije vjerojatno je poništiti neke od uspjeha koji su ukrajinske snage ostvarile tijekom rujna i studenog 2022: postoji realna mogućnost da je njihov glavni cilj napredovanje na zapad, do rijeke Žerberec“, stoji u izvješću.

Ukrajinska vojska izvijestila je o ruskom granatiranju duž cijele linije bojišnice i tvrdi da je u blizini Bahmuta bombardirano šesnaest naselja.

Ukrajinski branitelji koji mjesecima drže taj istočni grad pred frontalnim napadima Rusa, od novih kopnenih napada brane se pod teškim granatiranjem, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici.

Ukrajinske snage u posljednja 24 sata odbile su ruske napade i u jednom naselju u regiji Harkiv, oko pet naselja u regiji Luhansk i šest u regiji Doneck, uključujući Bahmut, priopćila je ukrajinska vojska rano u utorak.

Položaji u Bahmutu su utvrđeni, a tamo je dopušten ulaz samo vojnicima. Svi civili koji žele otići morat će hrabro izdržati nadolazeću paljbu, rekao je u ponedjeljak zamjenik zapovjednika bataljuna.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

"Nema niti jednog kvadratnog metra u Bahmutu koji je siguran ili koji nije u dometu neprijateljske vatre ili bespilotnih letjelica", rekao je Pavlo Kiriljenko, guverner regije Doneck, za ukrajinsku nacionalnu radioteleviziju kasno u ponedjeljak.

Bahmut je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovo osvajanje Rusiji bi dalo novo uporište u regiji Doneck i rijetku pobjedu nakon mjeseci neuspjeha.

"Vidimo kako šalju više vojnika, više oružja, više sposobnosti", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, rekavši da je počela nova ofenziva.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske snage pokušavaju opkoliti Bahmut.