odbijaju optužbe

Rusija odlučna: Ne petljamo se u izbore u Turskoj!

12.05.2023 u 14:14

Bionic
Reading

Kremlj je u petak "odlučno" odbio optužbe o upletanju u izbore u Turskoj, gdje je glavni protukandidat predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na predsjedničkim izborima 14. svibnja optužio Moskvu da stoji iza lažnih snimaka koje su uzburkale kampanju.

"Odlučno odbijamo ove izjave", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Službeno izjavljujemo: nema nikakva ruskog upletanja" u Turskoj, dodao je.

Peskov je ujedno pohvalio "odgovorno, suvereno i promišljeno stajalište Turske o čitavom nizu regionalnih i međunarodnih problema", koje se "veoma sviđa" Moskvi, rekao je.

"Više puta smo rekli i ističemo da se Rusija ne upleće u unutarnje stvari i u izborni proces drugih država", poručio je glasnogovornik Kremlja.

Zapadne zemlje redovito optužuju Rusiju za upletanje u izbore, napose putem kampanja dezinformiranja.

Glavni protukandidat predsjednika Erdogana na predsjedničkim izborima koji se u nedjelju održavaju u Turskoj, Kemal Kilicdaroglu optužio je u četvrtak Rusiju da se koristila "deepfakeom" u okviru kampanje, pošto je drugi oporbeni kandidat odustao od utrke.

"Dragi ruski prijatelji, vi stojite iza montaža, urota, krivotvorina i snimaka koje su jučer pokazane u ovoj zemlji (...)  Želite li nam biti prijatelji i poslije (izbora), ostavite tursku državu na miru", upozorio je u četvrtak Kilicdaroglu.

"Deepfake" ili "hiperrealnost" su snimke digitalno manipulirane koje djeluju veoma stvarno. One su sve veći izazov u suzbijanju dezinformiranja diljem svijeta.

Oporbeni kandidat na turskim izborima Muharrem Ince u četvrtak je odustao od utrke rekavši da je žrtva kampanje blaćenja u kojoj su se pojavile lažne snimke na kojima ga se prikazuje s ljubavnicom i u vožnji luksuznim automobilom.

Recep Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin koji su na vlast stupili početkom 2000-ih, učvrstili su svoje veze prije gotovo deset godina, kada su se zategnuli odnosi zapada i njihovih zemalja.

Unatoč različitim interesima, surađuju u vezi s nekoliko pitanja, kao što je Sirija. Turski predsjednik je među rijetkim čelnicima koji je u dobrim odnosima i s Moskvom i s Kijevom, unatoč sukobu u Ukrajini.