potop na bojišnici

Rusija najavila 'velike promjene' u oružanim snagama od 2023. do 2026.

17.01.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Rusija je u utorak najavila da će provesti "velike promjene" u svojim oružanim snagama od 2023. do 2026., nakon višemjesečnih neuspjeha na bojišnici u Ukrajini

Osim administrativnih reformi, rusko ministarstvo obrane najavilo je jačanje borbenih sposobnosti pomorskih, zračnih i strateških raketnih snaga.

"Samo jačanjem ključnih strukturnih sastavnica oružanih snaga moguće je zajamčiti vojnu sigurnost države i zaštiti nove entitete i kritičnu infrastrukturu Ruske Federacije", rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su promjene potrebne zbog "posredničkog rata" koji u Ukrajini vodi Zapad, koji šalje sve jače naoružanje Ukrajini kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Ministarstvo obrane, koje je izloženo jakim kritikama u zemlji zbog svoje nesposobnosti da preuzme kontrolu nad velikim dijelovima Ukrajine, obećalo je u prosincu da će povećati vojne snage na 1,5 milijuna vojnika i u proteklih 11 mjeseci smijenjeno je mnogo visokih vojnih zapovjednika.

Prošli tjedan Šojgu je imenovao generala Valerija Gerasimova, načelnika glavnog stožera, glavnim zapovjednikom operacije u Ukrajini.