POŽARI I VRUĆINA

Rusija gubi 14 milijardi dolara

10.08.2010 u 21:11

Bionic
Reading

Smrtonosni toplinski val mogao bi Rusiju stajati smanjenja BDP-a za oko 14 milijardi dolara, objavili su u utorak ekonomisti, dok požari i dalje haraju po nekoliko pokrajina, a vremenska prognoza najavljuje nastavak nesnosnih vrućina

Prognostičari kažu da nezabilježeni toplinski val u Moskvi i središnjoj Rusiji traje uzastopnih 50 dana uz dnevne temperature od 32 stupnja Celzija i više. Dvojica ruskih vojnika poginula su u utorak gaseći požar oko nuklearnog centra u Sarovu, 500 kilometara istočno od Moskve, čime je službeni broj smrtno stradalih porastao na 54.

Vjeruje se da su još stotine umrle prirodnom smrću od posljedica velikih vrućina i dima, kažu liječnici. Najgore vrućine u povijesti Rusije mogle bi smanjiti BDP za jedan posto, procjenjuju stručnjaci i dodaju da će to usporiti oporavak gospodarstva, već teško pogođenog financijskom krizom 2009.

Prije nego što su visoke temperature spržile usjeve, očekivao se gospodarski rast od četiri posto nakon što je prošle godine pao za 7,9 posto, prvi put u proteklih deset godina. Suše su nanijele veliki udarac strategiji Kremlja da smanji ovisnost o prihodima od prodaje nafte, modernizacijom i ulaganjima u ostale gospodarske grane, poput poljoprivrede.

Vlada je poduprla prijedlog ministra za izvanredna stanja Sergeja Šojgua za ulaganjem 1,8 milijardi dolara u iduće tri godine u opremanje vatrogasaca, čiju je slaba opremljenost došla do izražaja u borbi s ovogodišnjim požarima.