popis 20 zemalja

Rusija državljanima BiH dopustila ulazak bez viza, uz jedan uvjet

20.04.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Rusija je uvrstila BiH na popis 20 država čijim je građanima dopustila ulazak u zemlju bez viza redovitim zračnim linijama, obljavljeno je u srijedu na mrežnim stranicama ruskog veleposlanstva u Sarajevu. Kako se navodi, građani BiH, odnosno nositelji svih vrsta putovnica te zemlje, na temelju posebne odluke ruske vlade od 14. travnja mogu ulaziti u Rusiju zračnim prijevozom i ostati do 30 dana. Uvjet je da dolaze letovima iz država s kojim je Rusija obnovila izravne zrakoplovne veze

BiH nikada od okončanja rata 1995. godine nije imala izravne zrakoplovne veze s nekim od ruskih gradova, no ona je među rijetkim europskim državama koje Rusija nije proglasila "neprijateljskim" nakon sankcija koje su nametnute Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Prema informacijama dostupnim na mrežnim stranicama, uz BiH isti režim slobodnog ulaska u Rusiju i boravka do 30 dana imaju i nositelji običnih putovnica Crne Gore, svi državljani Srbije te građani zemalja poput Kube, Tajlanda, Mozambika i Turske.

Zbog unutarnjih prijepora, odnosno odbijanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da podrži uvođenje bilo kakvih kaznenih mjera protiv Rusije, BiH nije uvela sankcije Moskvi iako su po nalogu ministarstva vanjskih poslova veleposlanici te zemlje pri Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe podržali isključenje Rusije iz Vijeća za ljudska prava UN-a kao i iz nastarije europske intstitucije.

Dodik je potvrdio kako od takvog pristupa neće odustati kazavši kako ruskog predsjednika Vladimira Putina cijeni "kao velikog državnika jedne velike zemlje i moćnog čovjeka koji je uvijek bio korektan".

"Ja sam rekao da u ovom sukobu trebamo biti neutralni i mislim da je to najbolja pozicija. Prvo, Rusija je jamac Daytonskog sporazuma. Kakav je to svijet u kojem mi možemo uvoditi sankcije Rusiji?", kazao je Dodik u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).