donatorska konferencija

Plenković: Hrvatska će pomoći Ukrajini s još 5 milijuna eura za razminiranje

11.10.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Hrvatska će osigurati još pet milijuna eura za razminiranje Ukrajine, najavio je u srijedu premijer Andrej Plenković na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije o razminiranju te ratom pogođene zemlje za koju je njezin premijer Denis Šmihal rekao da je potencijalno 30 posto pod minama

"Sutra će vlada donijeti odluku o dodatnih pet milijuna eura, što je doprinos Hrvatske kao domaćina Međunarodne konferencije o razminiranju Ukrajine", rekao je Plenković.

Premijer je podsjetio da Hrvatska ima iskustvo razminiranja jer je "kao i Ukrajina bila žrtva agresije", a proces razminiranja Hrvatske traje već desetljećima pa se i Ukrajina treba pripremiti na dugotrajnost tog procesa.

"Hrvatska će na proljeće 2026. potpuno dovršiti proces razminiranja, 31 godinu kasnije", naglasio je.

Uz financijska sredstva, Hrvatska će svojim iskustvom pomagati Ukrajini i u razminiranju i u procesuiranju ratnih zločina, dodao je premijer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ukrajinska ministrica gospodarstva Julija Sviridenko potpisali su već u utorak Sporazum o suradnji u području protuminskog djelovanja kako bi se ublažile socioekonomske, sigurnosne, ekološke i druge posljedice proizašle iz opasnosti od eksplozivnih ostataka rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal svoje je obraćanje putem videoveze započeo kazavši da je Hrvatska kao zemlja koja se oporavila od rata inspiracija za Ukrajinu te joj daje „snagu i samouvjerenost za budućnost”.

Ukrajinski premijer rekao je da je danas potencijalno 30 posto ukrajinskog teritorija pod minama, odnosno 174 tisuće kvadratnih metara, što je trostruko više od hrvatskog teritorija.

U opasnosti od mina je 6 milijuna ljudi, 250 ih je već poginulo, a 500 ozlijeđeno, rekao je Šmihal.

Upozorio je da stručnjaci prognoziraju da bi moglo poginuti do 10 tisuća ljudi, a da Svjetska banka procjenjuje da će razminiranje koštati više od 37 milijardi dolara.

Ukrajina trenutno ima oko tri tisuće pirotehničara i 29 vozila za razminiranje, istaknuo je.

„Jasno je da to nije dovoljno. Ako ostane ovako kako je, trebat će nam desetljeća da razminiramo državu”, kazao je Šmihal, dodavši da su države i međunarodne organizacije donirale oko 300 milijuna dolara.

Kijev za proces uklanjanja mina traži inovativne tehnologije za daljinsku inspekciju terena kako bi se što prije obnovio poljoprivredni sektor, te što više opreme za razminiranje.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius podsjetio je da je EK osigurala više od 43 milijuna eura Ukrajini u posljednjih godinu i pol dana, a da EU s državama članicama pomaže u razminiranju Ukrajine s više od 110 milijuna eura.