REVOLUCIJA U VIDEONADZORU

Rusi razvili softver koji prepoznaje osobe prema njihovim siluetama

28.08.2019 u 22:05

Bionic
Reading

Ruska tvrtka Ntechlab nedavno je predstavila tehnologiju prepoznavanja osoba prema njihovim siluetama što omogućuje praćenje njihova kretanja, a čije se testiranje uskoro očekuje

'Ljudska silueta je jedinstvena, kao i ljudsko lice. Tehnologija se sastoji u tome što možemo identificirati siluetu i pratiti njezino kretanje putem kamera za videonadzor postavljenih u gradovima. Primjerice, ukoliko je netko u središtu grada ukrao bicikl, a kamera za videonadzor ne prepoznaje njegovo lice, putem našeg softvera možemo vidjeti kamo je krenuo lopov te definirati putanju njegovog kretanja i pratiti ga do mjesta na kojem je postavljena kamera koja mu može prepoznati lice', pojasnio je Minjin za agenciju TASS, a prenosi portal RBtH.

Minjin je naglasio kako bi ova tehnologija mogla postati vrlo tražena u Europi, u kojoj, prema njegovim riječima, važe prilično strogi zakoni vezani za čuvanje i obradu osobnih podataka te u kojoj u 'cjelini prevladava negativan stav prema činjenici da se nečije lice može identificirati'.

Ruski softver za prepoznavanje lica Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Čelnik Ntechlaba dodao je kako će tvrtka do kraja godine usavršiti preciznost proizvoda, nakon čega bi trebala započeti njegova serijska proizvodnja. Pritom je ukazao kako glavna poteškoća u prepoznavanju silueta nije u samoj tehnologiji prepoznavanja, već u tehničkim karakteristikama gradskih kamera za nadzor.

'Jedna kamera je u boji, a druga je crno-bijela, jedna snima odozgo tako da se ljudi vide kao male okrugle točke, a druga pak snima odozdo i vidi samo lice, a ne cijelu siluetu. Zadaća algoritma i sustava je da, s obzirom na sve poteškoće, prepozna je li riječ o istoj osobi', zaključio je Minjin.