nema više mjesta

Rusi razgrabili aviokarte nakon najave mobilizacije; rasprodani letovi za Istanbul i Erevan, cijene odletjele u nebo

21.09.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će poziv biti ograničen na one s vojnim iskustvom, te da studenti i oni koji su služili samo vojni rok neće biti pozivani.

Unatoč tome, podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa.

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) - što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

Do podneva po moskovskom vremenu izravni letovi iz Moskev za Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan, također su se prestali pojavljivati na web stranici, piše The Moscow Times.

Kruže i glasine o zatvaranju granica, ali Ruske željeznice i vodeća zrakoplovna tvrtka Aeroflot rekli su da im 'još nije naređeno da muškarcima od 18 do 65 godina zabrane kupnju karata'.

Putin na vojnoj vježbi Rusija Vostok 2022. Izvor: EPA / Autor: MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREML

Telegram kanal koji prikuplja izvješća ruskih putnika o prelasku granice rekao je da je primio izolirane izvještaje stražara koji odbijaju vojno sposobne muškarce.

Podaci o zrakoplovnim kartama podudaraju se s 'kako napustiti Rusiju' na vrhu Googleovih pojmova pretraživanja u utorak navečer, kada je Putinov govor prvobitno bio zakazan prije nego što je odgođen za srijedu ujutro, piše The Moscow Times.