nedavno granatirana

Moskva i Kijev: Nema povećane razine radijacije u Zaporižji

28.08.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Nije uočeno povećanje razine radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporižji nakon nedavnog granatiranja, objavile su u nedjelju vlasti u Kijevu i Moskvi koja je ustvrdila da je "iznimno precizno" pogodila halu za popravak helikoptera ukrajinskih zračnih snaga

Razina radijacije ostaje normalna, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, ponovivši sličnu informaciju koju je prethodno dao ukrajinski državni nuklearni operater Enerhoatom.

Tjednima se dvije strane međusobno optužuju u pogledu toga tko je granatirao golemi nuklearni kompleks, pojačavajući bojazan međunarodne zajednice od potencijalne katastrofe u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Moskva je u nedjelju priopćila da su jučer izvedena još dva topnička napada. Jedna je granata pogodila područje blizu reaktora broj šest, a druga crpnu stanicu koja osigurava hlađenje.

Odvojene tvrdnje Kijeva i Moskve nije bilo moguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Nakon što je nuklearna elektrana u četvrtak privremeno isključena iz ukrajinske elektroenergetske mreže, a tomu je prethodilo hitno isključenje svih reaktora, iz Enerhoatoma su izvijestili da su dvije jedinice ponovno uključene.

  • +16
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Ruska vojska je u međuvremenu potvrdila vijest o napadu na grad Zaporižju, koji se nalazi s druge strane rijeke Dnjepar, pri čemu je korišteno "iznimno precizno oružje".

Pritom je pogođena hala u kojoj su se popravljali helikopteri ukrajinskih zračnih snaga, priopćilo je ministarstvo.

Istodobno je ukrajinski gradonačelnik grada Melitopolja, koji je pod ruskom okupacijom, na Telegramu napisao da je u tom jugoistočnom gradu uništena ruska vojna baza.