POTRAGA ZA NEPOZNATIM ŽIVOTOM

Rusi pred vratima tajanstvenog antarktičkog jezera

10.02.2011 u 11:16

Bionic
Reading

Ruska polarna stanica Vostok pri samom je kraju povijesne misije bušenja 3750 metara debelog ledenog pokrova da bi se na Sedmom kontinentu doprlo do najskrovitijeg poznatog jezera na svijetu. U trenutku razgovora za Reuters, Aleksej Turkejev i njegova ekspedicija bili su svega pet metara od površine

Procjenjuje se da se jezero Vostok nalazi pod ledom oko 15 milijuna godina. Po veličini nalik Bajkalu u istočnom Sibiru, Vostok je najveće, najdublje i najizoliranije od oko 150 jezera Antarktike. Znanstvenici očekuju da bi se unutra mogli zateći prethistorijski oblici života iz razdoblja tropske klime, koje je prethodilo ledenom dobu  i pojavi čovjeka. Očekuju se i pronalasci dosad nepoznatih formi života na Zemlji. Nije isključeno da je za sve vrijeme čovječanstva tisućama metara pod ledom kontinenta na južnom polu bujao paralelni život.

Uvjeti u jezeru Vostok mogli bi pomoći u shvaćanju kako se razvijao život na Zemlji, ali i pripremiti znanstvenike za situaciju u očekivanim vodama Marsa ili Jupiterovog mjeseca Europe. Zbog svega toga ruski znanstvenici uspoređuju Vostok s istraživanjem drugog planeta.

Sustav antarktičkih jezera ispod leda posljednjih godina raspaljuje maštu istraživača, a u misijama prednjače ruske ekspedicije. Koristeći 'antarktičko ljeto' u trajanju od kojih mjesec dana, tri ekipe Vostoka 30-ak su dana na temperaturama oko -40 Celzija non-stop bušile prolaz do jezera. No istraživanje će biti nastavljeno tek u idućoj misiji, jer se vremenski uvjeti pogoršavaju. Na Antarktici je svojedobno zabilježena dosad najniža temperatura na Zemlji (-82 Celzijeva stupnja). Stručnjaci pokušavaju smisliti kako najsuptilnije ući u ekosustav koji 15 milijuna godina nije imao fizičkog kontakta s našim svijetom, a da ga se ne kontaminira novim virusima i drugim učincima. Do konačnog proboja, pukotina koju su napravili Vostokovi kopači nastoji se očuvati smjesama kerozina i freona.