ZRAČNA NADMOĆ

Rusi modificiraju superlovce na temelju sirijskih iskustava

07.06.2017 u 08:17

Bionic
Reading

Ruski višenamjenski lovci za održavanje zračne nadmoći Su-35S bit će modificirani ove godine na osnovi svojeg borbenog iskustva u Siriji, izjavio je u utorak zamjenik ruskog ministra obrane Jurij Borisov

Zrakoplovi će biti razvijeni na osnovi svih nedostataka i sirijskog iskustva. 'Prema mišljenju naših pilota koji djeluju u Siriji, ta je letjelica po letačkim mogućnostima i tehničkoj efikasnosti jedan od najboljih mlažnjaka današnjice u svijetu', izjavio je Borisov tijekom posjeta tvornici Suhoj u Komsomoljsku na Amuru.

Zamjenik ministra obrane precizirao je da je avion ranije imao tehničke propuste s ekranima i svjetlom, ali su svi nedostaci otklonjeni, što su prepoznali i potencijalni strani kupci.

Avion Su-35S je 4++ generacija višenamjenskih lovaca i predstavlja unaprijeđenu verziju lovca Su-27 s borbenim karakteristikama koje se mogu usporediti sa zrakoplovima pete generacije.

Specifičnosti tog aviona su moderan navigacijski i radio-komunikacijski sustav te novi motori povećanog potiska.

Ovaj tip aviona pod punim opterećenjem goriva i naoružanja može načiniti oštre zaokrete te sužavati borbene zaokrete, prevrtanja, padove ili uspinjanja pod kutom od gotovo 90 stupnjeva. Bez opterećenja se ti kutovi znatno zaoštravaju pa je letjelica u stanju izvoditi vrlo složene akrobatske figure bez premca u svijetu.

Ruski superlovac Su-35S Izvor: Društvene mreže / Autor: Sputnjik

Lovci imaju dva snažna motora od 15,7 tona potiska po motoru, dok dolet s dodatnim rezervoarom iznosi čak 4500 kilometara. Maksimalna brzina iznosi 2,25 macha, a plafon leta penje se na 18.000 metara.

Novi motori imaju digitalno upravljanje hlađenjem diskova i lopatica turbine izrađenih od monokristalnih legura koje se manje zagrijavaju, čime je osiguran resurs od 4000 sati leta.

Avion se može pohvaliti snažnim radarom s faznim električnim radarskim skeniranjem terena s visokim kutovima pretraživanja, dometa 240 kilometara, uz istovremeno praćenje do 12 ciljeva na daljinama od 180 kilometara.   

Lovac se može naoružati sa šest do 12 raketa R-37 i R-27 dometa 180 i 130 kilometara, kao i istim brojem kratkometnih projektila R-60 i R-73 s infracrvenim sustavom navođenja dometa 11 ili 22 kilometara. Tu je i top GŠ-30 kalibra 30 milimetara, kao i vođenim i kazetnim bombama ukupne težine pet tona.