sastanak u pekingu

Rusi i Kinezi razmatraju gradnju plinovoda kroz Mongoliju

02.02.2022 u 16:43

Bionic
Reading

Tješnja suradnja u energetici i novi financijski okvir bit će vodeće teme sastanka koji će na rubu otvorenja ZOI u Pekingu održati kineski predsjednik Xi Jinping i ruski Vladimir Putin, želeći pokazati da Rusija ima alternativno tržište u vrijeme rastuće krize sa Zapadom

Putin i njegov kineski kolega zajedno će ručati u petak i mogli bi potpisati do 15 sporazuma, rekao je novinarima savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov i naznačio da se mnogo novih sporazuma odnosi na prirodni plin.

Putin stiže na otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Peking u vrijeme visokih napetosti Rusije i Zapada koji optužuje Kremlj da priprema napad na susjednu Ukrajinu. S druge strane same ZOI održavaju se u sjeni pandemije covida, i diplomatskog bojkota pojedinih zapadnih zemalja koje žele upozoriti na kinesko kršenje ljudskih i prava manjina.

Razmatra se mogućnost gradnje novog plinovoda do Kine kroz Mongoliju no za taj projekt trebat će, ako dobije zeleno svjetlo, proteći godine do realizacije.

Isporuke postojećim plinovodom Sibirska moć, dugim 4000 kilometara kojim se plin iz istočne Rusije doprema do Kine, počele su 2019., i trebalo je cijelo desetljeće da se postigne ugovor o dobavama.  

Neki stručnjaci dvoje u ostvarenje zamisli o gradnji drugog plinovod od Rusije do Kine koja je nedavno pretekla Japan i postala najveći svjetski uvoznik ukapljenog plina (LNG).

Putinov posjet Pekingu pada u doba visokih napetosti sa Zapadom i NATO-om, zbog čega neki europski političari propituju sigurnost isporuka ruskog plina Europi.

Zapad, predvođen Washingtonom i Londonom optužuje Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu zbog čega je već rasporedila desetke tisuća vojnika duž granica, no Rusija takve optužbe odbacuje i zahtijeva NATO-ova jamstva za vlastitu sigurnost i povlačenje NATO-ovih vojnika s istoka Europe.

Zapad usto prijeti Moskvi sankcijama, među kojima je i blokada plinovoda Sjevernog toka 2 od Rusije do Njemačke, te financijske sankcije kao što je isključenje Rusije iz SWIFT-a, globalnog sustava za međubankovnu financijsku telekomunikaciju.

Analitičari smatraju da Putin želi pokazati da u Kini ima snažno drugo tržište.

"Važno je napomenuti da je kinesko plinsko tržište jedno od onih s najviše potencijala i najbrže rastuće na svijetu", rekao je Ušakov.

Europske države šokirane su rastom cijena plina koje su u prosincu dosegnule najviše razine.

Ušakov je rekao da Moskva i Peking razmatraju stvaranje zajedničke financijske infrastrukture koja bi štitila rusko-kinesku suradnju od potencijalnih sankcija trećih zemalja.

U Peking putuju i ministri bitnih resora, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, energetike Nikolaj Šulginov te Igor Sečin, izvršni direktor vodeće ruske kompanije Rosnjeft.