energetika

Plinovod Sjeverni tok 2 osnivanjem podružnice korak bliže njemačkoj dozvoli

27.01.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Konzorcij Sjeverni tok 2 objavio je da je osnovao njemačku podružnicu Gas fo Europe koja će biti vlasnik i operater njemačkog dijela kontroverznog plinovoda i time utrti put pribavljanju dozvole u Njemačkoj

Njemačka Federalna mrežna agencija zaustavila je u studenome postupak izdavanja dozvole budući da, prema njemačkim zakonima, operator plinovoda mora biti njemačka tvrtka.

Sjedište je njemačke podružnice u Schwerinu, objavio je u srijedu koncern koji čine ruski plinski div Gazprom, francuski Engie, austrijski OMV, britanski Shell i njemački Uniper i Wintershall DA.

Sjeverni tok 2 trebao bi dopremati plin iz Rusije u Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu. Gradnja je završena prije nekoliko tjedana, ali plinovod još nije u funkciji.

Projekt je kontroverzan jer će, kako tvrdi SAD, pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Siromašnoj su pak Ukrajini tranzitne naknade važan izvor prihoda.

  • +3
Sjeverni tok 2 Izvor: Profimedia / Autor: TASS / ddp USA / Profimedia

Ukrajina koči projekt i zbog napetosti na granici s Rusijom, tvrdeći da Moskva priprema invaziju. Rusija opovrgava tvrdnje Kijeva kojima se pridružio i Zapad, zaprijetivši Moskvi sankcijama.

Cijene plina u Europi naglo su pak poskočile u posljednjim mjesecima prošle i na početku ove godine zbog niskih zaliha i skoka potražnje paralelno oporavku gospodarstva od pandemijske krize, pa su europske vlade bile prisiljene priskočiti u pomoć građanima s visokim računima.