PREDSJEDNIČKI IZBORI

Rumunjski premijer priznao poraz, odbija podnijeti ostavku

17.11.2014 u 07:17

Bionic
Reading

Rumunjski premijer Victor Ponta priznao je poraz u drugom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora, ali je rekao da ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto predsjednika vlade, prenose agencije.

Ponta je priznao poraz premda su izlazne ankete pokazale da je dobio gotovo isti broj glasova kao i njegov protukandidat Klaus Iohannis iz oporbene Nacionalne liberalne stranke (PNL).

'Nazvao sam Iohannisa i čestitao mu', rekao je novinarima Ponta, prenosi agencija Reuters.

Tri razne izlazne ankete pokazale su da je rezultat izbora potpuno neizvjestan. Jedna je pokazala da je Ponta osvojio je 50,9 posto glasova, a Iohannis 49,1 posto, dok je druga obojici kandidata dala po 50 posto glasova. Treća izlazna anketa dala je prednost Iohannisu u omjeru 50,9 prema 49,1 posto.

Ponta, čelnik vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD), u prvom je krugu održanom 2. studenoga premoćno pobijedio sa 40 posto glasova, prema 30 posto koliko je dobio Iohannis, gradonačelnik Sibiua.

Prvi preliminarni službeni rezultati očekuju se kasnije tijekom noći.

Ponta je rekao da ne namjerava podnijeti ostavku na mjesto premijera, te dodao da će njegova vladajuća koalicija opstati najmanje do izbora koji se trebaju održati 2016. godine.

'Odbacujem glasine da ću podnijeti ostavku, sve dok neki od mojih kolega to ne zatraži. Nemam razloga podnijeti ostavku', rekao je Ponta, koji je uoči drugog kruga bio veliki favorit predsjedničkih izbora.

Pontina pobjeda bi učvrstila vladavinu PSD-a, koji već ima uvjerljivu većinu u parlamentu. Iohannis, pripadnik njemačke manjine, upozoravao je birače da ne smiju dopustiti takvu prevlast jedne stranke.

Kako se čini, dobar rezultat Iohannisa u drugom krugu rezultat je većeg odziva birača, osobito Rumunja koji žive u inozemstvu koji su prednost dali oporbenom kandidatu.