MONTIPAJTONOVSKI POTEZ

Rumunjski parlament legalizirao političku korupciju!

12.12.2013 u 16:00

Bionic
Reading

EUobserver javlja kako se rumunjski parlament odlučio na nesvakidašnji korak – legalizirati političku korupciju!

Utorak, 10. prosinca 2013., mogao bi u političkoj povijest ostati zauvijek zapamćen dan. Naime, jučer je rumunjski parlament u Bukureštu izglasao kako su vodeći političari i odvjetnici izuzeti iz nadležnosti korupcijskih zakona! Riječ je o nesvakidašnjem potezu koji usput i krši razne ugovore Europske unije.

Amandmani kojima se to postiže izglasani su na brzinu; većina koju kontrolira premijer Victor Ponta, bez ikakve parlamentarne rasprave podržala je amandmane, a u njima stoji kako se državni predsjednik, senatori, članovi donjeg doma parlamenta i odvjetnici ne smatraju 'javnim dužnosnicima'. To pak znači da ih se ubuduće neće moći pozvati na kaznenu odgovornost ako budu zloupotrebljavali svoju poziciju, primali mito, bili u sukobu interesa itd. Oni koji su pak za takav i slični korupcijski kriminal već osuđeni mogli bi biti pušteni iz zatvora.

Budući da su mnogi ministri ujedno i zastupnici u parlamentu i odvjetnici, to znači da su i oni de facto izuzeti od odgovornosti za korupciju. Izglasano je i da se gradonačelnike i lokalne dužnosnike više neće moći teretiti za sukob interesa.

Rumunjski predsjednik Trajan Basescu najavio je kako zakon neće potpisati, nego će ga – po proceduri – vratiti nazad u parlament. No nakon toga zakon može biti ponovno izglasan, a drugi put neće biti potreban predsjednikov potpis da stupi na snagu. Basescu je ironično komentirao kako se zahvaljuje zastupnicima 'što misle i na njega', no naglasio da mu ne treba takva zaštita. Dodao je i da ovaj zakon vraća Rumunjsku najmanje deset godina unazad.

Prema podacima rumunjskih antikorupcijskih tužitelja, 28 zastupnika na sudu je zbog korupcije ili već za nju osuđeno. Više od 100 gradonačelnika i njihovih zamjenika na sudu je zbog nepotizma, korupcije i pogodovanja prijateljima.

Protivnici zakona ističu kako se njime unaprijed oslobađa svakoga tko se upusti u koruptivno ponašanje te upozoravaju da njime Rumunjska krši brojne međunarodne konvencije i ugovore.