HAKIRANJE ŽIVOTA

RSS – organizacija digitalnog života

30.08.2010 u 11:36

Bionic
Reading

Svakodnevno surfate i u potrazi za novim vijestima postaje vam naporno utipkavati stalno iste adrese? Rješenje vaših problema zove se RSS, a ukoliko još ne znate za njega, tu smo da vam objasnimo kako ćete ga implementirati u svoj digitalni život i učiniti ga, barem u tom segmentu, jednostavnijim

Pretpostavljam da, kao i ja, imate dnevnu rutinu u kojoj pri prvom (najčešće jutarnjem) sjedanju za računalo već ritualno posjećujete određene web stranice, ovisno o osobnim preferencijama. Bili to samo lokalni news portali ili pak pratite raznolik dijapazon blogova i portala, dotične ćete web stranice morati nekako otvoriti.
Sjećam se kad mi se osobno ta rutina svodila na podsvjesno tipkanje prvih nekoliko slova web stranice koju želim otvoriti dok je preglednik nije prepoznao, na što bi što brže stisnuo enter. Iako ovaj princip uopće nije toliko kompleksan te je zanimljivo kojom se lakoćom čovjek na njega navikne, ukoliko pregledavate desetak web stranica, postoji velika šansa da ih svakodnevno nekoliko izostavite.
Tu u igru dolazi RSS. Jamačno ste svi do sada barem jednom čuli za kraticu koja se obično pojavljuje uz narančastu ikonicu. RSS je skraćenica za eally imple yndication, a u slobodnom prijevodu znači – vrlo jednostavne vijesti. RSS cilja upravo na tu ključnu riječ – jednostavnost.
Prvu je verziju napravio još legendarni Netscape daleke 1999. godine, ali veću globalnu popularnost RSS je doživio tek nakon 2005. kada ga prihvaćaju i veliki igrači poput Microsofta. Uz implementaciju u Outlook, pojavljuje se i mnoštvo RSS readera, namijenjenih upravo prelistavanju feedova na jednom mjestu.

Kako to sve funkcionira
Iako se i ona programska strana sastoji od doslovno nekoliko linija koda, za krajnje korisnike je ipak relevantnije ono suštinsko pitanje – kako koristiti RSS?
Za početak, trebat će vam neki od RSS readera. Počevši od spomenutog Outlooka, na tržištu postoji čitav niz raznolikih aplikacija koje čitaju, spremaju i organiziraju vaše RSS feedove. Budući da sam se već pomirio s činjenicom da će Google uskoro zavladati svijetom, i ja ću preporučiti popularni Google Reader, ponajviše iz razloga što ga možete pokrenuti u bilo kojem pregledniku (uključujući i one mobilne), a vaši će vam feedovi biti dostupni uvijek i svugdje, bez obzira na kojem se računalu nalazite.
Pretpostavljam da  već imate Google account. Sve što u tom slučaju trebate učiniti jest otići na Google Reader gdje ćete se ulogirati s vašim postojećim Google accountom i zabava može početi.

Organizirajte se
Kada otvorite Google Reader, u lijevom gornjem uglu imate gumb 'Add a supscription', kojim, pogađate, dodajete vaše feedove. Svaki puta kada naiđete na neki web koji vam se sviđa, upišete URL njegovog feeda pomoću spomenutog gumba i dotični će se feed pojaviti pod 'supscriptions' tabom, odnosno – feedovima koje pratite. No kako otkriti ima li web koji želite pratiti uopće RSS feedove?
U svim boljim preglednicima, RSS feedovi će se automatski prepoznati, a preglednik će vam uz spomenutu narančastu ikonicu s desne strane URL-a na kojem se trenutno nalazite, predložiti praćenje RSS-a. Usto, na većini webova, posebno na blogovima, opcije praćenja RSS kanala posebno su istaknute, kao i ostale vrste praćenja sadržaja poput news lettera.
Kada sakupite nekoliko desetaka feedova, preporučljivo ih je organizirati po proizvoljnim kategorijama.
Kada ste sve to sredili, vaše čitanje novosti s weba bit će u najmanju ruku nekoliko puta brže i efikasnije, s time da ponekad nećete morati ni ulaziti na web stranicu koju čitate, čak i ako čitate cijeli članak (što predstavlja veliku prednost ako ste ograničeni protokom podataka).

Nema RSS-a – nema problema
No kod nekih blogova, primjerice, možete naići na situaciju da se preko feeda isporučuju samo sažeci članka. Razlog tome je, naravno, tendencija blogera da vas dovede na svoju stranicu, ali i prevencija od takozvanih autoblogova, internetskih zlikovaca koji preko vašeg feeda kradu sadržaj i copy-pasteaju ga na svoj blog.
Ali što ako poželite pratiti web koji nema RSS kanal? Iako u pravilu svi webovi koji barem malo drže do sebe imaju barem jedan RSS feed, ako već ne i podijeljen u kategorije i komentare, i spomenute su situacije moguće. Ukoliko se i sami nađete u takvoj situaciji – ne očajavajte. Postoji nekoliko web aplikacija koje mogu generirati RSS feed sa bilo kojeg weba koji poželite. Neke od tih aplikacija su ponyfish.com i feedyes.com.

I što reći za kraj? Ne želim zvučati kao oni na televizijskoj prodaji, ali RSS će vam zaista promijeniti život. Ukoliko već nakon prvih mjesec dana ne budete zadovoljni, vraćamo vam novac.*

 

*Google reader je besplatan