VEĆ DUGO ZATVORENA

'To je sramotno i neodgovorno': Riječani pokrenuli peticiju za otvaranje streljane

25.05.2024 u 08:31

Bionic
Reading

Streljana na Drenovi u Rijeci već pet godina je zatvorena, ne mogu se održavati treninzi sportaša i rekreativaca pa je Riječki streljački savez (RSS) pokrenuo peticiju za otvaranje streljane, koju je dosad podržalo više od 1200 građana

RSS nastoji online peticijom prikupiti podršku što više zainteresiranih za ponovno otvaranje streljane za trening sportaša u streljačkom sportu, zaštitara i svih drugih koji se zalažu za opstanak streljačkog sporta na području Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Streljački klubovi odumiru jer nemaju gdje trenirati, nove generacije se ne upisuju

Potpisnici su uglavnom iz Rijeke i okolice, ali mnogo je potpisa i iz Zagreba, Istre i Like, a podršku su dali i građani iz Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske.

Ističu da je 'sramotno i krajnje neodgovorno streljanu koja ima sve sadržaje držati zatvorenom i na taj način unazaditi streljački sport u gradu i županiji', a peticijom žele vratiti jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova ponovo u Rijeku. Upozoravaju da je prestankom rada streljane prestalo odgajanje nove generacije olimpijskih sportaša. Sportski streljački klubovi odumiru jer nemaju gdje trenirati, a nove generacije se ne upisuju u klubove.

RSS napominje da se trenutno u Rijeci može trenirati i natjecati samo u disciplinama zračnog oružja do 10 metara udaljenosti na dvije lokacije. Streljana na Drenovi omogućavala je treninge i natjecanja u disciplinama malokalibarskog oružja i drugih disciplinama na većim udaljenostima.

Mogući korisnici streljane su i seniori i veterani streljačkog sporta, parasportaši, zaštitari koji nemaju odgovarajuću lokaciju za obuku i periodična gađanja i lovci koji bi tu mogli upucavati oružje, kaže član Izvršnog odbora RSS-a Marijan Cerovac.

Po njegovoj procjeni, samo u Primorsko-goranskoj županiji ima najmanje 5000 mogućih korisnika streljane na Drenovi, a tamo gravitiraju i oni s područja Istarske i Ličko-senjske županije. Predsjednik RSS-a Valter Galjanić ističe da je prestankom rada streljane prekinuta dugogodišnja tradicija streljačkog sporta na riječkom području. 'Pet generacija djece, zbog nemogućnosti treniranja, izgubljeno je', rekao je Galjanić.

Streljana na Drenovi počela je s radom nakon Drugog svjetskog rata na prostoru bivše talijanske vojne konjušnice. Nakon osamostaljenja Hrvatske, streljanom, koja se nalazi na državnom zemljištu, upravljao je Grad Rijeka.

Gradska vlast poručuje da se zauzima za njezino ponovno otvaranje. Pri tome ističu da je riječ o nekretnini u vlasništvu države, a Grad Rijeka je tijekom proteklih pet godina poduzeo niz radnji prema nadležnim ministarstvima radi prijenosa vlasništva nad streljanom na Grad Rijeku i njenog ponovnog stavljanja u funkciju.

Također naglašavaju da država nije nikad povjerila Gradu Rijeki neko od upravljačkih prava, poput upravljanja ili korištenja. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u kolovozu 2022. godine, nakon niza aktivnosti gradske uprave, dostavilo je Odluku o davanju na uporabu nekretnina streljane i Ugovor o uporabi.

Međutim, prijedlogom ugovora utvrđeno je da se nekretnina daje na uporabu bez naknade, a koristila bi se kao streljana za potrebe streljačkih klubova s područja Rijeke i PGŽ-a, ali uz uvjet da se osiguraju termini za dopunsko stručno usavršavanje i drugih aktivnosti za potrebe Policijskih uprava primorsko-goranske i istarske, kao i za potrebe Ministarstva pravosuđa.

Troškovi ulaganja i održavanja za prvu godinu oko pola milijuna eura

Ugovorom bi se Grad Rijeka obvezao podmirivati sve troškove korištenja, tekućeg i investicijskog održavanja, za svaki zahvat na nekretninama trebao bi pribaviti suglasnost vlasnika, a ujedno bi se odrekao prava potraživanja za moguća uložena sredstva.

U Gradu su procijenili da bi ukupni troškovi ulaganja i održavanja za prvu godinu iznosili oko pola milijuna eura, a to Rijeka ne može prihvatiti. Unatoč tome, Grad Rijeka je i dalje zainteresiran da mu se objekt ustupi u vlasništvo, kako bi se streljana Drenova obnovila i ponovo otvorila.

RSS nudi mogućnost da preuzme upravljanje streljanom, u tom slučaju svi streljački klubovi s područja Rijeke i PGŽ-a imali bi jednaka prava na korištenje. U objekt treba uložiti jer je zapušten, ali veća ulaganja nisu neophodna za otvaranje, ocjenjuje RSS.

Piše: Dean Silić

sve osim nogometa