OBRAT U ZEMUNIKU

Romi sretni jer su otišli Romi

Bionic
Reading

Premda su, nakon prosvjeda mještana Zemunika, Romi napustili to područje, ova je priča dobila neočekivan epilog: u romsko naselje vratile su se četiri obitelji, koje su zbog odlaska ostalih Roma - presretne!

'Mi tu živimo godinama, ja punih 13 godina, svi me mještani znaju i sa svima sam dobar. Međutim, oni koji su gomilali i palili smeće, pravili nerede po mjestu i doveli mještane do ruba strpljenja su Romi koji su ovdje bili ‘leteći’, dolazili su i odlazili, a uvijek bi dovlačili neke svoje nove ljude. Zbog njih smo imali sve ove probleme, a sada ćemo ovdje nastaviti mirno živjeti i raditi', kaže Anton Brajković, koji se sa suprugom i devetero djece vratio u romsko naselje na području Zemunika za Slobodnu Dalmaciju.

Međutim, povratak (samo) četiri romske obitelji nije bio slučajan i 'spontan'. Oni su pismenim putem tražili sastanak sa članovima Inicijativnog odbora prosvjednog skupa i s načelnikom Općine Zemunik Josipom Marušićem.

'Molimo da nam omogućite da pribavljeni metalni otpad saniramo, teren očistimo i mirno napustimo Zemunik u roku od 30 do 60 dana', napisali su predstavnici Roma, četiri obitelji, koji se sada nadaju da će nakon isteka 60 dana nekako legalizirati svoje boravište i nastaviti živjeti u Zemuniku.

U nazočnosti načelnika Marušića, na sastanku je ovim obiteljima odobreno da se vrate, uz šest uvjeta: ukloniti metalni otpad, koristiti samo prostor kod stare škole u Zemuniku Gornjem, ne ulaziti u napuštene kuće koje imaju vlasnike, ne paliti plastiku, gumu i drugi otpad, skupiti na jedno mjesto sav materijal koji nije za upotrebu te voditi računa o domaćim životinjama.

'Ja nisam ni rasist ni ksenofob, kako mi se imputira. Želim da općina ne bude onečišćena i opasna za zdravlje', rekao je u četvrtak načelnik Marušić.