HRVATSKA NARODNA BANKA

'Rohatinski nema veze s inicijativama poduzetnika'

10.03.2011 u 17:22

Bionic
Reading

Guverner hrvatske središnje banke Željko Rohatinski nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom, niti je bio inicijator bilo kakvog iskazivanja javne podrške njegovim odlukama, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati, izvijestili su danas iz Hrvatske narodne banke

'Guverner HNB-a dr. Željko Rohatinski nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom niti je bio inicijator bilo kakvih sastanaka ili konferencija za novinare sazivanih s ciljem iskazivanja javne podrške njegovim odlukama donijetim na čelu središnje banke, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati', odgovorili su iz HNB-a na upit za komentar aktualnih događanja i medijskih napisa nakon guvernerove odluke o oslobađanju 6,3 milijardi kuna nove likvidnosti.

U sinoć iz Unex grupe najavljenoj, a jutros odgođenoj konferencije za novinare navedeno je da je grupa hrvatskih poduzeća odlučila dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti više tisuća radnih mjesta, a nastavno na inicijativu guvernera Željka Rohatinskog, odnosno Hrvatske narodne banke za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanja.

U jutrošnjoj obavijesti iz Unex grupe o odgađanju tiskovne konferencije na temu inicijative koju je pokrenula grupa hrvatskih poduzeća navedeno je kako je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva te se stoga današnja konferencija odgađa.

U izjavi novinarima uoči današnje Vladine sjednice potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević najavio je kako će do sastanka s poduzetnicima doći početkom idućeg tjedna, a skup '20-ak, 30-ak najvećih igrača na našem gospodarskom prostoru' najavio je, odgovarajući na pitanja novinara, i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač

Odlukom guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, donijetom 8. ožujka, hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, a temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto.

Kako je tada objavljeno iz HNB-a, takvom odlukom guvernera Rohatinskog nastoje se potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, a tako i otvaranju novih radnih mjesta, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu.

Odabrani projekti financirali bi se u okviru bankovnog sustava, no potpuno neovisno o dosadašnjim tzv. A i B modelima kreditiranja gospodarstva, koji nisu polučili očekivane rezultate, naveli su u utorak iz HNB-a dodajući da je odluka guvernera donijeta nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca.