ističe mu mandat

Rohani računa na novu vladu da oživi nuklearni sporazum

14.07.2021 u 15:03

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani, kojemu istječe mandat, rekao je u srijedu da se nada da će nova vlada uspjeti s Washingtonom dogovoriti ukidanje sankcija, što znači da očekuje pregovore o iranskom nuklearnom sporazumu nakon isteka svog mandata.

Teheran i velike sile počeli su u travnju pregovarati za spas međunarodnog sporazuma što ga je Iran 2015. zaključio sa šest svjetskih sila i iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao 2018. te obnovio Teheranu sankcije, a ovaj je reagirao odustajanjem od pojedinih obveza.

"Posao je bio spreman" za završetak, rekao je Rohani pa naglasio da je njegova vlada učinila sve "što je potrebno" za ukidanje američkih sankcija.

Šest krugova pregovora dosad je održano između Irana i sila potpisnica sporazuma (Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija), a zadnji su završili 20. lipnja u Beču, no nije tada objavljeno kada će se nastaviti.

"Nadamo se da će 13. vlada završiti ovaj posao", rekao je Rohani koji s dužnosti odlazi u kolovozu, a mandat počinje izabrani predsjednik, ultrakonzervativac Ibrahim Raisi. 

Umjereni Rohani rekao je početkom lipnja da se nada kompromisu prije isteka svog mandata.

Sjedinjene Države i Francuska upozorile su Teheran da vrijeme curi, no Iran je odmah odgovorio da sudbina sporazuma ovisi ponajprije "o odluci" "suprotnih strana".

Trumpov nasljednik u Bijeloj kući Joe Biden rekao je da želi vratiti Sjedinjene Države u sporazum, o čemu s Iranom pregovara neizravno. 

Predsjednik Islamske Republike Iran ima manje ovlasti, a konačnu odluku o nuklearnom pitanju donosi ajatolah Ali Hamenei.