novi program

Iran obavijestio IAEA-u da ubrzava rad na metalnom uranu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2021 22:19
  • Objavljeno 06.07.2021 u 22:19
Iran - ilustracija

Iran - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Iran je obavijestio da je poduzeo konkretne korake za proizvodnju metalnog uranija obogaćenog na do 20 posto čistoće za gorivo za reaktore, objavila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ocijenivši da će to vjerojatno razljutiti Zapad koji pregovara o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma.

Iran vodi neizravne pregovore s SAD-om od travnja o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio. Sporazum je uveo ograničenja za iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija, a kada se Trump povukao vrativši sankcije, Iran je počeo kršiti mnoga ograničenja.

Iran je ove godine već proizveo malu količinu metalnog uranija koji nije bio obogaćen. To je kršenje sporazuma, koji zabranjuje bilo kakav rad na metalnom uraniju jer ga se može iskoristiti za proizvodnju jezgre atomske bombe.

Iran je objavio planove za proizvodnju obogaćenog metalnog uranija, tvrdeći da razvija gorivo za istraživački reaktor u Teheranu, no SAD i Europljani mu ne vjeruju i pozivaju ga da prestane s time.

"Iran je danas obavijestio Agenciju da će UO2 (uranij oksid) obogaćen na do 20 posto U-235 biti isporučen istraživačkom laboratoriju Postrojenja za proizvodnju goriva u Isfahanu, gdje će biti pretvoren u UF4 (uranij tetraflorid) i potom u metalni uranij obogaćen na 20 posto U-235, prije nego bude iskorišten za proizvodnju goriva", navodi se u priopćenju IAEA-e.

U sažetku izvješća, IAEA je opisala da je riječ o "procesu u više faza", sugerirajući da će potrajati prije nego bude proizveden obogaćeni metal.

Pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu odgođeni su 20. lipnja, a datum nastavka još nije određen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!