štetne posljedice

Teheran pozvao Kabul i talibane da donesu 'teške odluke'

07.07.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Teheran je u srijedu bio domaćin sastanka predstavnika vlade u Kabulu i talibana koje je pozvao da donesu "teške odluke" i izrazio žaljenje zbog štetnih posljedica sukoba u Afganistanu

Sastanak je otvorio iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, po kratkoj video snimci koju je objavilo njegovo ministarstvo.

Nešto više od dva mjeseca od roka određenog za povlačenje američke vojske iz Afganistana, 11. rujna, Zarif je pozvao afganistanski "narod i političke čelnike" da "donesu teške odluke za budućnost svoje zemlje", navodi se u priopćenju, u trenutku dok talibani vojno napreduju na terenu zahvaljujući američkom povlačenju.

Talibani su u srijedu izveli prvi napad na jedan provincijski glavni grad, Qala-e-Naw, na sjeverozapadu zemlje, otkako su početkom svibnja započeli sveopću ofenzivu protiv vladinih snaga.

Iran je jako zabrinut zbog situacije u Afganistanu, susjedne zemlje s kojom dijeli dugu granicu i iz koje je zadnjih godina primio nekoliko milijuna ljudi i izbjeglica.

Ističući "poraz SAD-a u Afganistanu" i "značajne štete" koje je uzrokovala strana okupacija te zemlje u više od 20 godina, Zarif je izrazio žaljenje zbog "štetnih posljedica nastavka sukoba", navodi se u priopćenju.

Afganistansko izaslanstvo predvodi Mohamad Junous Kanuni, bivši potpredsjednik Afganistana, a talibana njihov pregovarač Mohamad Abas Stanikzai.

Zarif je ocijenio da su "povratak interafganistanskim pregovorima i angažman za politička rješenja (sukoba) najbolji izbor koji se nudi afganistanskim čelnicima i političkim pokretima", navodi se u priopćenju.

Izrazio je "spremnost Irana da pridonese tom procesu dijaloga između različitih strana kako bi se riješili sukobi i krize u zemlji", dodaje se.

"Ponosni smo što smo bili uz našu plemenitu afganistansku braću i sestre za vrijeme džihada protiv stranih okupatora", rekao je Zarif otvarajući sastanak.